Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Morrande stockholmare hotar Dalarnas välfärd

Annons

Därmed går det inte att utesluta att regeringen snart kommer fram till att det är dags att länen utanför storstäderna i högre utsträckning än tidigare själva får fixa sin välfärd.

I ett län som Dalarna skulle omvälvande förändringar i utjämningssystemet kunna få långtgående konsekvenser. Dalarna är nämligen ett av landets "vinnarlän" i statens nuvarande utjämningssystem.

I år får exempelvis det hårt ansatta landstinget en halv miljard i utjämningsstöd och kommunerna får dela på i runda tal tre miljarder i olika utjämningsstöd. Det är således inga småpengar som kommer Dalarna till del tack vare det skatteutjämningssystem som nu politikerna i Stockholm anser är ett system som missgynnar storstaden på ett sätt som inte längre är acceptabelt.

Stockholmarna anser att staten inte tar hänsyn till kostnaderna för Stockholm, framför allt när det gäller sjukvård och kollektivtrafik.

Under slutet av 90-talet var det de borgerliga partierna i huvudstaden som kritiserade utjämningssystemet. Men nu gör socialdemokraterna gemensam sak med övriga partier och i tisdags uppvaktades statsrådet Lars-Erik Lövdén av sina partikamrater. Stockholms socialdemokrater anser att det är orimligt att huvudstaden ska betala 5,3 miljarder kronor till andra län i landet i ett läge när Stockholm dras med betydande svårigheter att klara välfärd och service för den egna befolkningen.

Frågan om skatteutjämningssystemet utreds för närvarande och de uppvaktande stockholmarna fick givetvis inga besked från statsrådet i tisdags.

Men vi kan vara tämligen säkra på att regeringen vad det lider kommer att lysna på vad partikamraterna i Stockholms kommun och landsting har för uppvaktning i utjämningsdebatten.

Denna hörsamhet kan bli ett allvarligt hot på Dalarnas möjligheter att klara den framtida ekonomin för exempelvis sjukvården i länet. Men även andra viktiga samhällsfunktioner kan drabbas om skatteutjämningssystemet görs om på ett sätt som innebär att varje län och varje enskild kommun får ta ett ökat ekonomiskt ansvar.

Det skulle slå hårt mot till exempel Älvdalen, Vansbro, Malung, Orsa och Rättvik som per invånare är de stora bidragsmottagarna i Dalarna.

Med tanke på befolkningsutvecklingen i länet, dels när det gäller andelen äldre i befolkningen, dels att länet fortsätter att tappa befolkning finns det all anledning att Dalarnas politiker tar sig en funderare över hur länet ska hantera ett kommande förslag om ett minskat skatteutjämningsbidrag till Dalarna.

Mer läsning

Annons