Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moraförslag tål att diskuteras

Annons

Det är Jan Simons, hockeydirektör i Mora och av en av de nya på centerns kommunvalslista, som lanserar ett förslag som går ut på att Mora i framtiden ska ledas av en grupp vars partibeteckningar är mindre intressant är personernas vandel och kompetens att leda politiken i Mora.

Tillskottet av nytänkare inom centern i Mora är avgjort positivt för den politiska debatten i kommunen eftersom många av dem som engagerat sig kommer från näringslivet och idrotten och drivs av en vilja att bryta en negativ trend när det gäller utvecklingen i regionen.

Förslaget att låta en speciellt utvald grupp leda det politiska utvecklingsarbetet är inte ointressant, även om det väcker många frågeställningar. En viktig sådan är hur rekryteringen till den eventuellt nya kommunledningen ska gå till och i vilken utsträckning väljarna i allmänt val kan påverka vem eller vilka som ska styra Mora under de kommande fyra åren.

Det finns säkert i många kommuner en utbredd uppfattning bland väljarna att det nuvarande politiska systemet har betydande brister när det gäller att få rätt person på rätt plats i en kommunledning. Ett ökat samarbete över partigränserna skulle sannolikt få stor acceptens bland lejonparten av de röstande.

Väljarna inser nämligen att de flesta partier har uppenbara svårigheter att hitta politiska kandidater som är tillräckligt kompetenta att driva en kommun i 2000-talets Sverige. Därför skulle de välkomna att de "bästa" från partierna kunde få förtroendet att ha ett avgörande inflytande i utvecklingen i kommunen.

Förslaget från Mora har också det goda med sig att det sätter fart på en viktig debatt. Mycket talar också för att det i många kommuner i Dalarna kan bli aktuellt att praktisera ett ökat politiskt samarbete över partigränserna eftersom det valutslaget kan komma att skapa förutsättningar för nya samarbetsinviter, samtidigt som många partier öppet erkänner att de har problem att hitta fritidspolitiker som vill ta på sig den tidsödande uppgiften att tillhöra en kommunal "regering".

Men fortfarande gäller emellertid att vi i höst går till val med uppgiften att rösta på olika partiers kandidater, måvara med möjligheten att kryssa för en speciell person. Vårt "kryssande" kommer knappast att påverka vilka politiker som får förtroendet att leda kommunstyrelsens arbete under de kommande fyra åren.

Mer läsning

Annons