Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mona Sahlin inte Dalarnas favorit

Annons

Socialdemokraterna i Dalarna tillhör inte Mona Sahlins främsta tillskyndare. I det längsta trilskades Peter Hultqvist, partiets distriktsordförande, med att ge Lena Hjelm-Wallén beskedet att Dalarna accepterar Sahlin som ny partiledare. Först i går beslöt socialdemokraterna i Dalarna att ställa sig bakom valberedningens kandidat till partiledarjobbet. Jag vill inte tro att svaret dröjde på grund av att Hultqvist själv tillhörde listan över kandidater på tänkbara efterträdare till Göran Persson.

Ett viktigare och sakligare skäl är att det finns en stark irritation bland många framstående socialdemokrater i länet över hur partiledningen hanterat procedurfrågan kring partiledarrekryteringen. Medlemmarnas inflytande har ju varit enormt begränsat eftersom medierna har stått för det mesta av liturgin.

I ett så stort parti som det socialdemokratiska är det viktigt att partiledningens förslag är ordentligt förankrade bland medlemmar och föreningar. Nu kom rekryteringsjobbet att utvecklas till en farsartad show över kvinnor som tackade nej till ett eventuellt erbjudande om partiledaruppdraget. Partimedlemmarna förvandlades till lydiga statister utan inflytande över händelseutvecklingen.

Länets socialdemokrater ville ha en "gammaldags" modell för arbetet med att få fram en partiledarkandidat. Det var också därför som medlemmarna tidigt i höstas fick möjlighet att lämna förslag till ny partiordförande. För att inte på länsnivå begränsa medlemmarnas demokratiska möjligheter att påverka partiledningens val, skickade socialdemokraterna en lista med namn över kandidater direkt till Stockholm. Inget namn prioriterades före det andra.

Mona Sahlin fanns visserligen med på listan, men knappast som en favoritkandidat. Hennes tidigare slarv och försummelser har legat henne i fatet i den interna debatten. Partiorganet Dala-Demokraten har inte heller gjort någon hemlighet av tidningens avoga inställning till Mona Sahlin som ny partiledare. Tidningens uppfattning tycks bottna i att Sahlin har för klen koppling till fackföreningsrörelsen.

Under den snabba process som ledde fram till torsdagens presentation av Mona Sahlin som valberedningens kandidat till ny partiledare, har det också skett ett intensivt arbete med att säkerställa Marita Ulvskogs ställning som partisekreterare. Peter Hultqvist har spelat en aktiv roll för att få Mona Sahlin att kräva att inte Ulvskogs ställning äventyras.

Krafter inom rörelsen har framfört att Marita Ulvskog borde bytas ut samtidigt med Göran Persson vid extrakongressen den 17 mars. Nu tyder det mesta på att hon blir kvar i arbetet som partisekreterare till den ordinarie kongressen 2009. Möjligen blir Ulvskogs uppdrag att fånga upp vänsterfalangen i partiet. Det finns anledning att tro att inte bara Mona Sahlin och Peter Hultqvist är nöjda med att Ulvskogs mandat förlängs. Säkert gnuggar också Fredrik Reinfeldt händerna i förtjusning.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons