Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderna gladiatorspel?

Annons

Hockey är en fysiskt krävande sport med tuff närkontakt mellan spelarna. Hårda tacklingar är givetvis helt tillåtna och ska så vara - det hör till hockeyns själva natur. Hur tacklingar och annan fysisk kontakt får gå till regleras i hockeyns eget regelverk. Bryter spelarna mot reglerna renderar det tid i utvisningsbåset.

Idrotten har en fostrande roll i samhället. Killar och tjejer utvecklar sig själva och sin sociala kompetens när de idrottar. Fysisk aktivitet behövs när övervikt och fetma blir allt allvarligare samhällsproblem.

Elitidrottsmän och -kvinnor som försörjer sig på sitt sportutövande, är inte sällan viktiga förebilder, inte minst för unga människor. Annars skulle inte livsmedelsföretag köpa så kallad intygsreklam av Peter Forsberg där han dricker eller äter det ena eller andra.

En beklämmande våldskultur har tyvärr fått allt starkare fäste på och kring hockeyrinkarna. Hockeyligan.se genomför en undersökning bland sina läsare om hur de ser på att spelare med NHL-meriter kastar av sig handskarna för att försöka misshandla sina motståndare.

I går morse uppgav 36,5 procent av 2 671 röstande att det "är helt okey, ibland". Flest, hela 37,5 procent, ansåg att sådana slagsmål var något "man borde se mer av i elitserien" och skrämmande låga 26 procent ansåg att sådant "inte har med ishockey att göra".

Håller ishockey på att bli moderna gladiatorspel där publiken skriker efter blod?

Slagskämparna själva brukar tala om att de "vågar ställa upp för laget" och att de "står upp". Det är samma typ av "respekt" byggd på våld som kriminella gäng brukar tala om.

Den som stöter in i en person på trottoaren utanför ishallen och hamnar i ett gräl som övergår i att knytnävsslag utdelas, blod börjar rinna och läkarvård behövs, åtalas och döms förhoppningsvis för misshandel. Sveriges rikes lag gäller också inne i ishallen för händelser med samma förlopp och följder.

Naturligtvis bör inte två hockeyidioters slagsmål hamna högst i polis och åklagares prioriteringar, men det vore befriande med adekvat rättslig påföljd någon enda gång!

Bevisläget är ju mycket gott. Mycket sällan har åklagare i brottmål hela misshandeln på video. I ishallarna finns inte sällan över 6 000 vittnen.

Bland dem dessvärre många barn.

Mer läsning

Annons