Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderata plågor - inre och yttre

Annons

Moderaternas partipolitiska situation är besvärlig. Gamle partiledaren Gösta Bohman syns oss sannspådd i sina farhågor för en moderat "tvåfrontssituation". Bohman fruktade tillkomsten av ett nationalistiskt och värdekonservativt - men likväl demokratiskt - parti "höger om höger", som kunde attrahera besvikna, konservativa grupper i samma mån som moderata samlingspartiet utvecklades i liberal, för att inte säga traditionsföraktande nyliberal riktning. Partiet framstår inte längre som kulturkonservatismens omutliga vaktpost.

Kristdemokraterna är i dag en svår konkurrent till moderaterna i kampen om de värdekonservativa väljarna. En väljargrupp vars medlemmar på den gamla goda tiden röstade med "högern" i den mån de inte som frikyrkomedlemmar av tradition tydde sig till folkpartiets "frisinnade" falang.

Ett par värdekonservativa, ultranationalistiska högerpartier med populistiska drag försöker dessutom göra sig gällande i politikens utmarker. Hittills utan större framgång. Noteras bör att det överspelade fenomenet ny demokrati i stor utsträckning attraherade just besvikna moderater.

Inre slitningar har plågat och plågar moderata samlingspartiet. Vilket klart kom till uttryck i uppgörelserna med det gamla "bunkergänget" efter fjolårets valnederlag.

Dessa strider är inte utagerade och kan flamma upp på nytt inför riksstämman på höstkanten.

Bo Lundgren förblir formell partiledare fram till stämman i oktober. Med en "föredetting" med förlorad auktoritet på partiledarposten ska moderaterna kämpa för svensk EMU-anslutning i valrörelsen inför folkomröstningen den 14 september.

Detta är ingen drömsituation för ett parti med ambitionen att leda borgerligheten i tidens stora frågor.

Å andra sidan skulle kanske en ung, dominant, nytillträdd och därför överambitiös moderatledare få ja-alternativet att framstå som en "högerangelägenhet" i valrörelsen. Vilket antagligen skulle äventyra folkomröstningsresultatet och under alla omständigheter vara rena skräckscenariot för EMU-entusiasten Göran Persson, som har att övertyga en i frågan illa kluven och svårflirtad arbetarrörelse om eurons och unionens förträfflighet.

Mer läsning

Annons