Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mod och vilja krävs

Annons

den 3 januari 2007

I sanningens namn ska också sägas att det ofta finns en stor enighet mellan partier och politiska block om hur den kommunala verksamheten ska fungera. Det är inte helt ovanligt att politiska regimskiften mer är ett resultat av en rikspolitisk valvind än av väljarnas tydliga önskan om en förändring i kommunalpolitiken.

I flera kommuner underlättas oppositionens insyn i verksamheten på ett sätt som mer lierar än söndrar i det politiska vardagsarbetet. Efter ett par år kan det vara svårt för invånarna i kommunen att tvärsäkert uttala vilket parti eller vilka partier som leder och vilka som opponerar i det kommunalpolitiska livet.

Men med regimskiftet på regeringsnivå har den politiska debatten fått extra tändvätska, särskilt i kommuner där socialdemokraterna förlorade valet och har tvingats ge plats för borgerligt styre. Falun, Malung och Vansbro är tre sådana kommunexempel i Dalarna.

Med socialdemokrater i opposition, både nationellt och lokalt, får de nya borgerliga makthavarna i kommunerna räkna med angrepp på två fronter. Den usla kommunalpolitiken är ett resultat av den nya regeringens arbete med att rasera allt gott som byggts upp under åren med Göran Persson (s) vid makten -så kommer det att heta i socialdemokraternas retorik.

Ett gott råd till nytillträdda kommunalråd, oavsett partibeteckning, måste bli att använda den första tiden till ett strategiskt arbete. Det gäller att dels ha is i magen och inte låta sig stressas till ogenomtänkta beslut, dels att tidigt markera den egna politikens inriktning och på vilket sätt den är till gagn för kommunens invånare. Handlingsförlamning är det värsta scenariot för alla nya kommunledningar.

Rättvik får ingen ny "regering" i år. Men mångas blickar kommer ändå att riktas mot Siljanskommunen efter den borgerliga majoritetens beslut att koncentrera makten och inflytandet på ett övertydligt sätt.

De styrande i Rättvik väljer en ny väg i kommunpolitiken genom att renodla makten och därmed ansvaret till ett mindre antal politiker som fått väljarnas förtroende i senaste valet.

Men det förefaller utmanande i överkant att inrätta fyra borgerliga kommunalrådstjänster och samtidigt hänvisa oppositionen till att inhämta kunskap i aktuella Rättviksfrågor på i princip fritidsbasis. De högljudda protesterna från framför allt socialdemokraterna är begripliga och motiverade.

Politik på kommunal nivå fungerar bäst när oppositionen ges försvarbara möjligheter att granska makthavarnas sätt att förvalta skattebetalarnas pengar. Sådana förutsättningar kommer nu att saknas i Rättvik. Det borde inte ens borgerliga väljare gilla.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons