Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mobiltelefonen i slyngelåldern

Annons

den ²26 januari 2007

Varje nymodighet som ser dagens ljus innebär mer eller mindre lång tid till eftertänksamhet. Sedan sker en utveckling allteftersom. I Sverige rådde fri fart utanför tätbebyggelsen fram till 1967, men i och med högertrafikens införande, hastighetsbegränsades alla landets vägar. Under resans gång har vi sedan fått lag om att ha halvljuset på även under dagtid, vi ska använda bilbälten och nyligen blev det också förarens ansvar att se till att också baksätespassagerarna sätter på sig bilbältet.

Radio och tv har landat men användandet av datorer befinner sig i ungefär samma läge som mobiltelefonen.

Det är inte lätt att förutse hur det hela ska utvecklas. Dessutom är varje nymodighet försedd med statusstämpel. Men mobilens statustid var mycket kortare än exempelvis tv-apparatens. I dag är Sverige i topp vad gäller mobiltäthet. En av anledningarna är att de stora teleoperatörerna har i många år slagits om kunderna genom att erbjuda en mobiltelefon för bara en krona mot att man tecknar kontrakt med operatören under ett eller två år. Det är inte långt kvar tills det finns lika många mobiler i landet som det finns invånare.

Efter hand har också begränsningarna för användandet kommit. Alla tycker att det är ok att man inte får använda mobiler på sjukhus och dylika inrättningar och ombord på flygplan. Alla har väl någon gång hört hur mobilens sökande efter kontakt orsakat ljudstörningar i exempelvis en radioapparat.

Men det är fortfarande tillåtet att prata i mobil utan någon form av hands free-lösning i bilen. Det kan tyckas märkligt då många länder har detta förbud. Mobilpratande förare är en potentiell fara.

En annan aspekt är strålningen från mobilen. Där vet vi fortfarande inte särskilt mycket om det i längden är skadligt. Här finns bara rekommendationer.

Men nu kan en annan inställning skönjas. Nu handlar det om uppfostran och pekpinnar. På försommaren 2006, föreslog vänstermajoriteten i Stockholm att man skulle införa mobiltelefonförbud i vissa delar av stadens bussar och i tunnelbanan. I en del tågkupéer råder i dag mobilförbud.

Skolminister Jan Björklund (fp) föreslog nyligen att lärare ska ha rätt att beslagta mobilen från elever som stör undervisningen genom sitt telefonerande. Björklund vill att denna lag ska bli verklighet från och med i höst. Man kan anta att Björklunds ambition är att leva upp till vallöftet om en skola där det råder ordning och reda samt att ge lärarna lagligt stöd i sitt agerande.

Dock, detta är ett dumt förslag. Det är klåfingrighet utöver vad väljarna kan tolerera och bidrar till att avståndet mellan väljare och politiker blir större. Fungerar kommunikationen så dåligt i våra skolor så att det inte finns möjlighet att lärare och elever gemensamt kommer överens om miljön i klassrummet?

Det handlar snarare om att vid varje terminsstart samla alla elever för en pratstund om etik och moral för mobilanvändandet. Obetänksamt nyttjande, bildtagning och inspelningar av klasskamrater kan orsaka mycket mer elände än prat i telefonen under lektionstid vilket naturligtvis inte ska förekomma.

KARIN ROSENCRANTZ-BERGDAHL

Mer läsning

Annons