Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mittenstöd till Göran

Annons

Göran Perssons regering praktiserar väsentligen en pragmatisk mittenpolitik, mer socialliberal än socialistisk. Med påföljd att den bittraste kritiken vanligtvis kommer från socialdemokratins på verkligheten kroniskt besvikna vänsterflygel.

Sakpolitiskt sett är före detta kommunistpartiet en problematisk samarbetspartner för Göran Persson. Hans faktiska regeringspolitik står folkpartiet och centern, ibland moderaterna, betydligt närmare.

Förra veckans utfall, där statsministern kategoriskt avfärdade tanken på en regeringskoalition med vänsterpartiet var måhända taktiskt betingad i syfte att attrahera mittenväljare i valet. Sånt hör valrörelsen till. Utspelet saknar likväl inte politisk logik. Ett ortodoxt socialistiskt parti som vänsterpartiet är ingen bra samarbetspartner för en realpolitisk socialdemokratisk minoritetsregering. Allraminst när den kinkiga EMU-anslutningen står för dörren.

I trygghetsfrågorna tänker folkpartister och sossar påfallande ofta likartat. Särskilt vad den generella välfärdspolitiken beträffar. Här finns en möjlig front mot tidens nyliberala tendenser, vilket Aftonbladet (s) nyss påpekade i en ledare, som hyllade folkpartiets gruppledare i riksdagen, före detta socialförsäkringsministern Bo Könberg.

Låt oss ställa frågan så här:

Vad är bäst ur allmänborgerlig synvinkel i regeringsfrågan? Det bästa är - åtminstone fram till valdagen - visionen av en borgerlig fyrpartiregering.

Och vad är det ur borgerlig synvinkel i särklass sämsta alternativet? Självklart en av vänsterpartiet beroende socialdemokratisk regering.

Detta innebär att regeringssamverkan mellan mittenpartierna och socialdemokraterna är det näst bästa alternativet - som omgående bör aktualiseras ifall valet inte resulterar i borgerlig valseger.

Ur allmänborgerlig synvinkel är det givetvis angeläget att folkpartiet och centern avsevärt stärker sina positioner i höstens val, ifall den borgerliga valsegern uteblir så att en fyrpartiregering inte kan åstadkommas. Väljare, som eftersträvar maximalt borgerligt inflytande på regeringspolitiken efter valet bör således för alla eventualiteters skull således rösta på folkpartiet eller centern.

Dala Demokraten (s) - stadigt förankrad i en socialistisk forntid - hissade omedelbart pestflagg inför möjligheten av socialdemokratisk samverkan med folkpartiet. Den ärade länskollegan har istället börjat ropa på nyval våren 2003. Det är synd om dessa kroniskt besvikna vänsteridealister.

Svensk politik behöver mer kallt och klart tänkande i regeringsfrågan. Och färre blockpolitiska fördomar, fixa idéer och museala klasskampsteorier.

Mer läsning

Annons