Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misslyckad allianstaktik

Annons

Visserligen råder det ingen tvekan om att det är politiskt korrekt att avvakta resultatet av den granskning som konstitutionsutskottet ska göra, men om de borgerliga partierna hade lyssnat in ordentligt och önskat rida på en folklig opinion, borde alliansens misstroende ha kommit redan nu.

För även om de borgerliga riskerat att lida nederlag i omröstningen hade en alliansens aktion visat att den tolkat innehållet i Katastrofkommissionens rapport på ett så entydigt sätt att någon "överprövning" i riksdagens konstitutionsutskott inte varit nödvändig.

Katastrofkommissionens rapport har ju av de flesta bedömare ansetts så anmärkningsvärt hård i bedömningen, att både statsvetare och andra experter aldrig tidigare upplevt att en regering fått utstå en så allvarlig kritik för sin brist på handling. Ändå avstår de borgerliga från möjligheten till en misstroendeförklaring.

Ett skäl till varför alliansen inte går fram nu, utan väljer att invänta resultatet av konstitutionsutskottets granskning, sägs vara att statsminister Göran Persson skulle gå stärkt ur en misstroendeförklaring som inte får anslutning av en majoritet i riksdagen.

Stärkt hos vem och vilka? Kommissionens rapport är en så tydlig signal om regeringens brist på ansvar, att den redan nu borde ha blivit föremål för riksdagens prövning.

Det taktikspel som uppenbarligen tar över sakfrågan innan konstitutionsutskottet arbetat klart, riskerar att också dra in den borgerliga alliansen i en allmänhetens misstro mot det politiska systemet.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons