Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minister utan brist på självförtroende

Annons

²3 februari 2007

Centerledaren påpekade att det inte var så många politiker som ägnade sig åt miljöfrågan när hon själv, för 35 år sedan, på allvar engagerade sig. Då var det många som hånade när centern talade om vikten av ett kretsloppssamhälle och andra åtgärder i syfte att värna miljön.

Nu har hela världen insett att klimat- och miljöfrågan är en ödesfråga, och Maud Olofsson tycker att det hedrar hennes parti att centern varit så tidigt ute för att påverka samhällets utveckling när det gäller miljötänkande. Självberömmet gav många applåder i Ejendals arena.

Vice statsministern passade också på tillfället att berätta att hon under besöket iUSA nyligen och den just avslutade Indienresan haft många möten när klimatproblematiken stått på dagordningen. Inte minst i kontakterna med USA-presidentens medarbetare.

Underförstått vill Maud Olofsson förmedla bilden av att hennes kontakter i USA inspirerat George Bush att äntligen beröra klimatfrågan när han höll sitt senaste tal till nationen. Ingen förmenar näringsministern rätten att tro att ett litet land som Sverige påverkat innehållet i USA-presidentens budskap till sitt folk. Rimligen har George Bush gott om inhemska rådgivare som också oroar sig över framtiden i ett miljöperspektiv.

Maud Olofsson självtillit kommer också till uttryck när hon kommenterar allianspartiernas svaga opinionssiffror och partikamraternas farhågor över att centern kommer i skuggan av moderaterna i regeringsarbetet.

Vice statsministern är inte ett dugg orolig över dalande väljarsympatier fem månader efter ett val och hävdar med emfas att centern har ett starkt inflytande i regerings- arbetet eftersom partiet fått ta ansvar för näringsliv, infrastruktur, jordbruk och miljö.

Det är också en rättvis slutsats. Att moderaterna överlåtit näringspolitiken åt centern är en framgång för partiet, men markerar också att centerrörelsen numera ligger så nära en moderat uppfattning att statsminister Fredrik Reinfeldt inte misstror Maud Olofsson i uppgiften att klara regeringens mål.

Därför var det ingen tillfällighet att näringsministern ville träffa företagaren och entreprenören Per-Olof Ejendal under besöket i Leksand. Ejendal, som med sitt generösa sponsorbidrag gjort den nya hockeyarenan möjlig, ville ge goda råd om hur företagandet ska utvecklas i landet.

Det hedrar vice statsministern att hon tog sig tid att lyssna på synpunkter från företagandets vardag och stt hon satte sig ned hos en rad av entreprenörer som ville berätta om småföretagandets situation i Sverige.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons