Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minderårig martyr

Annons

I dessa dagar, då hela världen upprörs över Israels attentat mot Hamas "andlige ledare" bör en och annan tanke även ägnas de självmordskandidater - vanligtvis kvinnor och tonåringar - som Hamas och andra fundamentalistiska, palestinska organisationer skickar i döden för att därefter hylla som "martyrer".

Sörjande anhöriga beskriver Hassam Abdu som en ung osäker, ofta mobbad grabb med skolproblem och stort hävdelsebehov. Som martyr skulle han vinna kamraternas erkännande, ja, bli hjälte.

För insatsen "belönades" han av uppdragsgivarna med en summa, motsvarande 170 kronor, som skulle tillfalla hans mor efter utfört uppdrag.

Vid förhöret uppgav pojken dessutom att terrororganisationen plussat på den rent pekunjära belöningen med förespeglingar om att "72 kvinnliga oskulder väntade honom i himmelriket". Hamas himmelrike är tydligen inte alltigenom av andlig natur.

Ledaren för en palestinsk människorättsorganisation protesterar nu skarpt mot terrorismens metod att skicka minderåriga i döden. Han kräver att alla, som sänder barn att utföra bombattacker ska straffas!

Det skulle avsevärt stärka palestiniernas legitima kamp för mänskliga rättigheter om ledande palestinier och sympatisörer instämmer i kravet och skarpt och entydigt fördömer självmordsbombningar mot civila i allmänhet och insatser med minderåriga i synnerhet.

Få saker har så illa skadat palestiniernas sak och anseende inför världsopinionen som dessa vedervärdiga självmordsattacker utförda av kvinnor och barn.

Mer läsning

Annons