Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Midsommar - tillväxttid i Dalarna

Annons

Ta några ortnamn i din mun: Sunnanäng, Sunnansjö, Loka, Fåsås, Sjöändan, Sörvik och Frostbrunnsdalen. Medge att du också målar upp en bild för ditt inre hur det ser ut på de här platserna.

Åk ut i Dalarna

och se dig om! Njut av det vackra landskapet.

Förresten, du behöver inte ta bilen. En promenad eller cykeltur i närområdet är lika fantastiskt!

Det upptäckte också den ständigt aktuelle Rune Lindström:

På rullande och raska hjul

vi skyndar oss från vinterns skjul

att möta sommarriket.

Och ljus som lin är sommarens natt

och som en ändlös stugrabatt

är själva riksvägsdiket!

Själv åkte jag härom kvällen från Furudals bruk, genom Ore socken, förbi Rättvik och ner till Laknäs vid Siljans strand. Jag steg ur bilen och gick ut på bryggan och njöt av solnedgången som bländade Rättviks kyrka, tydliggjorde Vikarbyängarna liksom den mäktiga fonden vid Gesunda. Sedan gled jag ned genom byarna till älvarnas förening i Djurås. Enastående vackert!

Så egentligen är jag inte så överraskad över hockeydirektören Jonas Bergqvists beslut att stanna i Dalarna. Han kan ha kommit till samma slutsats som Hök Mats i Ingmarsspelen i Nås, när han omintetgör sonen Gabriels förhoppning om att få med fadern till Jerusalem: ... men, "det gick in´t, det gick in´t!"

Jag tycker faktiskt att det i Jonas Bergqvist handlande går att uttolka något väldigt positivt för Dalarna. Sedan må sportradions Stockholmscentrerade medarbetare göra sig hur lustiga som helst över Bergqvist.

I dag och under hela sommaren är hela Dalarna en formidabel samlingsplats för människor. Många är tillfälliga besökare, återvändare eller förstagångsbesökare.

Tänk om vi hade förmåga att samla alla goda idéer och förslag som genereras av dessa besök i vårt län! Det är nämligen min övertygelse att vi bland alla dessa människor har en outnyttjad tillväxtfaktor.

Professorer, kreatörer, politiker, filosofer, entreprenörer, ja, det går att göra listan hur lång som helst när det gäller de olika kompetenser som länet tillförs så här års.

Givetvis finns det redan mycket skickligt folk som är fast förankrade i Dalarna, men vårt läns utveckling visar på område efter område att vi också behöver nya tänkare, tillskyndare och genomförare .

Jag säker på att det runt majstänger och middagsbord i kväll samlas människor som är både intresserade och villiga att delta i utvecklingen av Dalarna. Många av dem tillhör inte några etablerade nätverk.

Vi borde skapa en formidabel mötesplats i Dalarna där vi varje midsommar kunde samlas kring ett idéforum för Dalarnas framtid. Precis som Vasaloppet och Leksandshockeyn, kan också midsommaren formas till en tillväxtfaktor för Dalarna.

Glad midsommar!

Mer läsning

Annons