Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Middag via mejl istället

Annons

Satsa på Dalarnas kollektivtrafik! utropar en representant för idégruppen Vi Resenärer på tidningens debattsida, med fokus på dåliga tågförbindelser till Stockholm. Jag vill påstå att det är lätt som en plätt att ta sig från Dalarna till Stockholm, i alla fall jämfört med att resa från en plats till en annan inom Dalarna.

Inlägget | Kommunikationer

Det tar lika lång tid att åka från Säter till Söderbärke som från Säter till Norrköping. Alltså, sju mil inom länet tar lika lång tid som 36 mil söderut. Säters kommun och Smedjebackens (dit Söderbärke hör) med flera, satsar gemensamt på turism. Södra Dalarna lockar med vacker natur och roliga aktiviteter. Jodå, det är både vackert och roligt häromkring.

Till just Söderbärke är jag bjuden på middag nästa lördag. Det skulle ta cirka en timme med bil. Men för den som inte älskar bilsamhället utan stöder kollektivtrafiken i både tanke och handling, ser resplanen för denna lilla tripp ut sålunda:

* Tåg från Säter klockan 11.02

* Framme i Borlänge 11.20.

* Nytt tåg från Borlänge 13.25

* Framme i Ludvika 13.55.

* Nytt tåg från Ludvika 15.04

* Framme i Söderbärke 15.26

Jag blir två timmar för tidig till middagen visserligen, men i alla fall framme. Själva restiden är en timme och tio minuter, väntetiden tre timmar och 14 minuter, totalt fyra timmar och 24 minuter istället för en timme med bil.

Om middagen istället serverats söderut, hade jag på motsvarande tågtid alltså hunnit ända till Östergötland. Hemresan på söndag förmiddag tar 4 timmar och 22 minuter. Bussen som alternativ? Nej, det går inga bussar från Söderbärke på söndagar.

Naturligtvis är det viktigt för olika orter i Dalarna att ha bra förbindelser med Stockholm. Självklart!

Men det är väl minst lika viktigt att kunna färdas inom sitt eget län, till jobb, släkt, vänner och bekanta. Att umgås via mejl har ingen spilltid alls. Undra på att människor väljer det. Fast det blir väldans trista middagar!

Att en resa på sju mil mellan två tätorter i Dalarna tar 4,5 timmar är fullständigt hårresande. Jag hoppas verkligen att jag läst fel i tidtabellerna. Rättningar och restips emottages med tacksamhet!

MARGARETA SARRI

Margareta Sarri är författarinna och nybliven invånare i Säter

Mer läsning

Annons