Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mest skrönor om rovdjuren?

Annons

Debatten om våra rovdjur blir allt intensivare. Givetvis har de senaste veckornas många björnbesök i bebyggelse gett förnyad näring åt diskussionen.

När länsstyrelsen härom veckan först bejakade en varginplantering från Norrbotten i skogarna i Västerdalarna, bidrog också detta att höja temperaturen i rovdjursfrågan. Nu blev slutligen länsstyrelsens naturvårdsenhet "överkörd" av myndigheten och länsstyrelsen meddelade att det inte var aktuellt att flytta någon varg från Norrbotten till Dalarna.

Men skadan var så att säga redan skedd; de som ogillar rovdjur, och särskilt varg, fick näring åt sina uppfattning att en del av den växande vargstammen i Dalarna beror på att myndigheterna medverkar eller medverkat till inplantering.

I dagens debattartikel på sidan 3 ger sig kommunalrådet i Falun, centerpartisten Carl-Erik Nyström, in i diskussionen. Det har han sin fulla rätt att göra - skogsman och jägare som han är.

Men jag blir betänksam när en normalt så omdömesgill och respekterad person tillåter sig att förmedla en av dessa "vandringshistorier" som så ofta florerar i rovdjursfrågan.

Jag skulle kunna fylla tidningens insändarspalter med "rapporter" om hur ledningen för björnparken i Orsa åker runt i Dalarna med släpvagn och björnbur för att släppa ut björnar för att berika vår fauna.

Hittills har aldrig någon av skribenterna framträtt och hävdat att de själva varit på plats vid dessa rovdjursutsläpp. Men de har hört uppgiften i andra och tredje hand och från trovärdigt folk.

Jag tillhör dem som starkt betvivlar att de ansvariga för björnparken i Orsa, eller andra rovdjursinnehavare, utökar antalet björnar, vargar och lo på detta sätt.

Carl-Erik Nyströms berättelse om vargarna från Polen härrör från 1984. Visserligen är 18 år en ganska lång tid, men inte längre än att Nyström minns den återgivna händelsen bra. Till skillnad från andra berättare, ska Carl-Erik Nyström ha ett erkännande för att ha kan peka ut tid och plats för den information han förmedlar.

Det är också därför jag tycker att det är rimligt att Dalarnas jaktvårdsförbund, tjänstemän eller förtroendevalda, träder fram och bekräftar eller dementerar att organisationen varit medveten om att varg inplanterats i Sverige från Polen.

Om det ska bli någon trovärdighet i rovdjursdebatten måste vi kunna lita på den information som kommer. Oavsett vem budbäraren är. Skrönor är varken varghatare eller rovdjursvänner betjänta av.

Mer läsning

Annons