Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mellan raderna eller klarspråk

Annons

Att språket förändras vet vi alla men vi tänker kanske inte i lika hög grad på den inverkan en förändring av språkbruket har.

Jag är inte riktigt säker, men vi har fått en tydlig förändring när det gäller synen på vem som är att betrakta som svensk. Om det sker en förskräcklig olycka någonstans i världen, rapporteras antingen att "inga svenskar finns bland de omkomna" eller också att "X svenskar finns bland de omkomna".

Men så inträffade 11 september och USA:s invasion i Afghanistan. Människor tillfångatogs och fördes till Guantanamobasen på Kuba. Då meddelades det först att en av fångarna var svensk.

Men plötsligt ändrades ordvalet i rapporteringen. Numera heter det att "en av fångarna är svensk medborgare". I veckan som gick upprepades detta efter rånet och mördandet av en polis i Stavanger. De tre som greps i Göteborg var alla "svenska medborgare" som norrmännen begärde utlämnade.

Jag tror att om fången på Guantanamo varit "riktig" svensk, alltså född i Sverige av svenska föräldrar, hade hela folket varit mycket upprört. Hur kan man fängsla någon och låta vederbörande sitta i flera år utan att ens presentera en anklagelsepunkt? Det är horribelt och oacceptabelt och obegripligt att övriga nationer inte gör gemensam sak mot USA. Människors lika värde är faktiskt bara en fras vilket framgår mellan raderna.

Vi är mitt i påsken och det är en helg som är betydligt mer avspänd än julhelgen och därför mycket mer vilsam. Det finns inte lika många "måste".

Jo, det finns ett "måste" och det inträffar klockan 22.30 i kväll då TV2 visar Chaplins fullständigt lysande film Diktatorn. Om Hitler hade fått se filmen hade vi kanske sluppit det mesta av andra världskriget för han borde ha fått slag av ilska. Filmen är gjord 1940.

Man behöver inte vara särskilt bra på att läsa mellan raderna för att förstå Chaplins budskap. Denna film borde vara ett obligatorium på skolschemat i exempelvis nionde klass. Ty vad är väl effektivare än humor när ett allvarligt och viktigt budskap ska överföras.

Glad påsk!

KARIN ROSENCRANTZ BERGDAHL

Mer läsning

Annons