Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medlemmarnas omdöme bättre

Annons

Nu valde hon dock att lyssna på partimedlemmarna. Även om hon envist hävdar att valet att avgå är hennes eget, måste hon ha tagit intryck av partimedlemmarnas bättre omdöme som med bred majoritet gett henne rådet att ge upp kampen om partiledarjobbet.

Därmed är också en sällsynt framgångsrik partiledarepok avslutad. Västerpartiet har under Gudrun Schymans ledarskap växt från en marginaliserad roll i svensk politik till att bli en viktig samarbetspartner för socialdemokratiska regeringar.

Gudrun Schymans avgång som vänsterpartiets partiledare är egentligen mycket logisk. Partiledarens brottsmisstänkta hantering av sina självdeklarationer, och därmed hela skattesystemet, har rört vid en hjärtefråga hos många svenskar, långt utanför vänsterpartiets väljarkår.

En politiker i Gudrun Schymans ställning kan inte tillåtas fiffla med ett system hon själv kräver att andra medborgare ska rätta sig efter.

Det är ännu för tidigt att uttala något tvärsäkert om hur allvarlig politisk skada vänsterpartiet lidit av den senaste tidens turer kring partiledarens skatteaffärer. Det faktum att Schyman avgår är till viktig hjälp för det fortsatta partiarbetet, men samtidigt uppstår ett årslångt vakuum innan en ny partiledare, utsedd av nästa års kongress, kan ta befälet och tydliggöra partiets vilja och roll i politiken.

Det väcks också frågor om Schymans sorti från partiledarposten i vänsterpartiet innebär att Nej-kampanjen vid den kommande EMU-omröstningen försvagas. Eftersom det mesta talar för att Gudrun Schyman också i fortsättningen kommer att ha en politisk plattform genom sitt riksdagsuppdrag, talar allt för att hon också kommer att förekomma i den fortsatta debatten. Hennes förtroende bland en bred allmänhet är allvarligt skadat, men i EMU-diskussionen blir hennes inlägg att räkna med i opinionsbildningen.

Gudrun Schyman är slut som partiledare. Men hon kommer ändå att ha fortsatt betydelse för vänsterpartiets politik. I varje fall så länge partiet står utan en ny partiledare.

Mer läsning

Annons