Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medier verktyg i politiskt spel

Annons

Siffror, diagram och faktarutor ger ett mer trovärdigt och objektivt intryck än annonser, debattartiklar och vanliga tidningsnotiser. Dessutom andas statistik sanning och är svår att motbevisa.

I stort sett varenda större intresseorganisation presenterar regelbundet en opinionsundersökning om vad svenskarna tycker och tänker i vissa utvalda frågor. TCO berättade häromdagen, mot bakgrund av en undersökning de beställt, att män är rädda för att ta ut föräldraledighet.

Resultatet togs som intäkt för att det behövs fler pappamånader, något som TCO krävt sedan tidigare. När Lars Leijonborg kritiserades för att ha ställt upp på en tv-debatt med Sverigedemokraterna genomförde folkpartiet en opinionsundersökning där en stor majoritet ansåg att Leijonborg vann debatten. Men svarsfrekvensen var mycket låg, eftersom endast dryga tio procent av de som svarade på undersökningen hade sett debatten.

Nyligen presenterade de båda lärarfackförbunden en undersökning. Den visade att "lärarna är bäst lämpade att avgöra hur resurserna ska användas för att eleverna ska uppnå kunskapsmålen, samt att avgöra om eleverna är i behov av extra stöd eller undervisning" meddelade Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund i ett pressmeddelande.

Det är viktigt att inte ta alla dessa undersökningar som givna sanningar, utan granska dem med kritiska ögon. Hur är frågorna ställda och hur stor är svarsfrekvensen? Partier och intressegrupper har som syfte att driva samhället i en viss riktning. Med hjälp av statistik kan de öka trovärdigheten för sina krav.

Den socialdemokratiska regeringen är de som tillämpar statistiken mest förrädiskt av alla politiska aktörer.

Genom att presentera statistiken på ett visst sätt och tricksa med siffror, kolumner och beteckningar har socialdemokraterna kommit fram till att arbetslösheten i Sverige är så låg som fyra procent.

Men sanning är, efter en omfattande granskning som Expressen gjort, att arbetslösheten är över sju procent. Det finns lögn och förbannad dikt. Och statistik.

Mer läsning

Annons