Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medier förstör vårt språk

Annons

Tidningen efterlyste läsarnas syn på språkfrågor. Här är min:

Per Silléns förmodan att språkförflackningen har sin grund i anglifieringen finner jag motiverad. Engelskan håller på att tränga ut modersmålet svenska. En enkel frekvensstudie visar att svenskan är i snabbt bortdöende. Politikerna borde för länge sedan ha slagit till bromsarna. Vissa tv-program har så tydlig slagsida mot främmande språk, främst engelska, att svenskan knappt fungerar ens som sammanhållare.

Flagranta exempel är att låttexterna i Melodifestivalen till 100 procent och i "Så ska det låta" till minst 80 procent är på engelska. Som internationellt språk är engelskan redan accepterad och behöver inga ytterligare prioriteringar. Svenska språket är till oigenkännlighet demolerat.

Engelskan kommer att sanktioneras som internationellt språk. Maktapparaten, som består av statsmakten och "tredje statsmakten" (det vill säga massmedier), har lyckats få vår egen språkkultur på knä.

Ni bör skämmas!

Tage Nordström

Engelskans segertåg

Jag läste med intresse vad läraren Marianne Petri skrev den 23 mars under rubriken "Språk är roligt och utvecklande". Men hon underskattar engelskans betydelse som världsspråk.

Fram till helt nyligen var det otänkbart att en ledande fransk politiker gick ut med meddelanden på annat än franska.

Nyss kom förändringen. För första gången i FN:s historia höll Frankrikes utrikesminister ett tal på engelska i FN:s säkerhetsråd.

Tiderna förändras och vi med dem.

Eric af Wetterstedt, Leksand

Mer läsning

Annons