Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medicinhistoriskt vid gruvan

Annons

Igår berättade vi på nyhetsplats om ett nytt medicinhistoriskt museum, som ska ordnas vid Falu gruva, där landets första akutsjukhus öppnades redan 1695.

Medicinhistorien är ett i Sverige tyvärr ofta försummat ämne. Ett förnämligt, sjukvårdshistoriskt museum fanns tidigare vid Åsögatan på Söder i Stockholm. Detta tillkom på initiativ av en särskild vänförening under 1950-talet. På 80-talet övertog Stockholms landsting ansvaret för museet, som på 90-talet flyttades till gamla Eugeniahemmet invid Karolinska institutet.

Svenska landsting lider av kronisk penningbrist och Stockholms landsting utgör därvidlag inget undantag. I dessa yttersta tider har såväl landsting som kulturnämnden avvecklat sina engagemang i museet.

Huvudstadens erkänt förnämliga medicinmuseum är nedmonterat och dess intressanta samlingar av föremål från svensk sjukvård riskerar att skingras.

Vänföreningen strider nu för att få överta drifts- och förvaltningsansvaret från Stockholms landsting och hålla i gång det intressanta museet med ideella krafter. Påpekas bör att såväl besöksfrekvensen som allmänhetens intresse varit god.

Vilket förhoppningsvis bli fallet även med det nu aktuella medicinhistoriska museet vid Falu gruva.

Mer läsning

Annons