Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mediala kungamord

Annons

Påhittet var ungefär lika kul eller okul som tilltaget att publicera dödsannonser/runor för fortfarande levande personer. Låt vara att den nödvändiga dementin av naturliga skäl kommer snabbare hos etermedia än i tidningsvärlden.

Detta var för övrigt inte första gången media "avlivade" en svensk monark. För att i möjligaste mån ge en plump historia en någorlunda fröjdesam avslutning, bifogar vi följande notering ur den svenska pressens historia:

På flertalet tidningsredaktioner, särskilt i länder med ålderstigna majestäter, föreligger vanligtvis de kungliga dödsrunorna fix och färdiga för snabba ryck i trängda lägen. Fordomdags i gjutna blyrader i sätteriet. Numera i datorers innandömen.

Kung Gustav V hade traditionsenligt jagat älg någonstans i södra Sverige. Hos en regional, strängt konservativ landsortstid-ning med starkt monarkistiska preferenser rådde mild panik inför pressläggningen. "In med reportaget om kungajakten för h-lv-te, så vi kan gå i press nångång!" röt en påtagligt pressad nattredaktör". En svårt stressad typograf hittade "något kungligt" i sätteriet varpå tidningen gick i press utan närmare granskning av det senast tillkomna nyhetsmaterialet.

Detta utspelade sig på den hantverksmässiga "blytiden" långt före dataålderns avancerade möjligheter till redigering och textgranskning.

Och se! På bästa nyhetsplats, med exklusiv ensamrätt, hade den strängt kungatrogna tidningen dagen därpå tagit livet av Gustav V. Stor skandal!

Historien kunde ha slutat här, men gör det inte riktigt. Två dagar senare mottog redaktionen nämligen ett brev från kungliga slottet i Stockholm. Den åldrige monarken önskade framföra: "Vårt varma tack för alla vänliga ord, som publicerats med anledning av Vår ännu ej inträffade bortgång".

Måhända var Gustav V den siste svenske kungen, som om sig själv i högstämda stunder begagnade formen "pluralis majestatis"? Åtminstone i brev till tidningsredaktioner. Därtill hade majestätet humor. Humor majestatis!

Nog om massmediala kungamord för i dag.

Mer läsning

Annons