Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med lögnen som vapen

Annons

Den första lögnen

Moderaterna påstår att det finns 22 000 patienter i Dalarna som inte får vård i tid. Med vård i tid skall förstås att man inte fått vård inom tre månader från det att behov konstateras.

Sanningen

Sanningen är den att det står ca 4 600 patienter i kö som väntat längre tid än tre månader. Den situationen är inte vi socialdemokrater nöjda med. Därför har vi också från och med 2002 till 2004 avsatt resurser för att operera bort köerna. Efter 2004 skall ingen i Dalarna behöva vänta längre än tre månader sedan behov fastställts.

Den andra lögnen

Den andra lögnen uppkommer när moderaterna föreslår att medlen för kollektivtrafik, kultur och folkrörelsebidrag med mera cirka 180 miljoner skall överföras till vården. De pengarna finns ju inte om jag räknar på moderaternas egna förslag.

Mitt resonemang bygger på den förutsättningen att inte bara landstinget, enligt moderaterna, utan också landet behöver en ny regim. Då räknar jag med att de moderata förslagen genomförs på riksplanet. Sålunda har du inga pengar att tillföra vården, snarare blir det för dig att förklara hur du skall klara vården med drastiskt neddragna statsbidrag.

Sanningen

Moderaterna vill sänka skatten med mellan 70 - 80 miljarder till 2004 därefter med ytterligare 150 miljarder fram till 2010. Innebörden av detta förslag är att Dalarna fram till 2010 skulle tappa cirka sju miljarder i statsbidrag till kommuner och landsting. Därutöver vill moderaterna ändra på skatteutjämningssystemet på så sätt att det skall gynna storstadsregionerna på glesbygds och skogslänens bekostnad.

Handen på hjärtat Jan Wiklund. Du far med lögner och är tomhänt när du försöker förklara din och moderaternas politik.

ALF JOHANSSON

Mer läsning

Annons