Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maud gynnar storstan

Annons

den 14 januari 2006

Ska centerpartiet få ökat inflytande i den borgerliga alliansen och i en eventuell regering, måste centern få en starkare ställning i storstäderna, resonerar partiledningen.

Sannolikt var det många av de 200 centerpolitikerna som blev lite tagna på sängen över det raka budskapet från Maud Olofsson.

Centerledarens taktik att ge storstadsregionerna mer tid är sannolikt en klok satsning. Det är ju i landsbygdslän som Dalarna som partiet redan är starkt. I hälften av länets kommuner styr centern eller samverkar om den politiska ledningsfunktionen.

Valrörelsen utförs lika väl av partiets kommunala och regionala företrädare som av centerpolitiker på riksplanet, även om värdet av ett partiledarbesök i en hetsig valrörelse aldrig får underskattas.

Att Maud Olofsson nu bestämt sig för att prioritera storstäderna före glesbygdslänen i årets valrörelse kanske också kan förklaras av hennes inledande påstående om att årets valkampanj kommer att innehålla mycket smutskastning. Möjligen anar hon att det är viktigt att vara närvarande i välbefolkade områden där den mediala bevakningen är störst.

Centerledaren pekar ut socialdemokraterna som det parti som valt att satsa på en "smutskastarstrategi". Men Maud Olofsson hade inte mycket till bevis för sitt påstående, annat än att hon sade sig veta att socialdemokraternas partiledarhögkvarter ägnade sig åt att skriva insändare med negativa och ifrågasättande omdömen kring centerpolitiken.

Den typen av inslag i valrörelsen känns igen från många tidigare valår. Men insändarna, i den mån de har blivit publicerade, har säkerligen inte kunnat påverka valutslaget.

Maud Olofssons framträdande i Dalarna i går markerade också tydligt att centern kommer att få föra en valrörelse både internt och externt. Den interna kampen handlar om inflytandet i Alliansen och i den utåtriktade valrörelsen gäller det att få väljarna att uppleva centern som ett parti som vill lyfta fram företagarnas betydelse för att trygga välfärden.

Åtta månader före valet är det ändå svårt att se att centern har någon fråga som sticker ut tillräckligt för att bli ett politiskt triumfkort i valrörelsen.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons