Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maskrosor gillar EU

Annons

Inom miljöpartiet, som officiellt är emot EU, pågår en försiktig, positiv omprövning av det svenska medlemskapet i unionen.

I den riktningen verkar en grupp inom partiet. Mest känd därvidlag är fredskämpen Lars Ångström, med långvarigt engagemang inom Svenska freds- och skiljedomsföreningen.

Miljöpartiet har nu anslutit sig till EU-parlamentets "gröna grupp", som är uttalat positiv till EU-medlemskapet och de möjligheter detta öppnar för en slagkraftig miljöpolitik på kontinental nivå.

Rätt tänkt! Miljöhot resepkterar sällan nationsgränser.

Miljöpartiets själsfränder i flera andra europeiska stater, däribland Tyskland, bejakar sedan länge unionen. EU-parlamentets gröna grupp har inte gjort sig känd som en politisk bromskloss med sterilt nej-sägeri som kampmetod och kännetecken.

Lars Ångström med flera svenska miljöpartister, som insett EU-medlemskapets miljöpolitiska möjligheter, tycks inställda på ett positivt, parlamentariskt arbete i "gröna gruppen" i Bryssel.

Nu återstår att se hur partiets nej-sägande anti-EU-fundamentalister tolererar den realpolitiska ja-gruppen kring Ångström. Det tyska miljöpartiet har tidvis lidit svårt av hårda uppgörelser och vendettor mellan just realister och fundamentalister.

Mer läsning

Annons