Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Märkligt tyst från Dalabänken

Annons

Den borgerliga regeringens besked att den avbryter högskolerektor Agneta Starks utredning om den framtida polisutredningen och istället tillsätter en ny utredning, har mötts med mycket vaga reaktioner från länets riksdagsledamöter.

Är jag den ende som undrar varför?

Både borgerliga och socialdemokratiska ledamöter på riksdagens nyvalda Dalabänk har drivit polisutbildningen i riktning mot att Dalarna skulle få en kompletterande högskoleutbildning som förväntades bli en del av förslagen i Agneta Starks utredning.

Nu kastar regeringen "dalautredningen" i papperskorgen och Dalarnas borgerliga riksdagsledamöter tycks nicka instämmande med justiteminister Beatrice Ask (m) sätt att jobba. Den ende riksdagsledamot som jag sett reagera är Peter Hultqvist (s) från Borlänge. Han har ställt en fråga till justitieministern. Svar ska han få i en kommande frågestånd i riksdagen.

Agneta Stark, utredaren, har hittills också valt att tiga om regeringens verkliga motiv för att avbryta hennes utredning, mindre än en månad innan den skulle presenteras för regeringen. Jag kan begripa hennes tystnad.

Men att länets ledamöter i riksdagen (Hultqvist undandagen) ännu inte fått julgröten ur munnen och höjt sina röster och ställt sig frågande till regeringens agerande är märkligt. Rent av svagt!

Vad jag begriper så har den borgerliga regeringen funnit att Agneta Starks utredning varit för snäv i sitt utbildningsperspektiv. Både regeringen och polisfacket efterlyser en bredare utredning för en yrkeskår vars uppgifter alltid står i fokus eftersom polisen ska uppfylla allmänhetens krav på både service och säkerhet. Samtidigt blir brottsligheten alltmer komplicerad och utförs med förfinade metoder.

Men att ingen politisk ansvarig reagerat tidigare och gett tilläggsdirektiv till Starks utredning förvånar. Både departement och polisfack måste ha känt till de nya fakta tillkommit under utredningens gång.

Enda förklaring till brist på agerande är att höstens valrörelse, valet och valresultatet som gav oss en ny regering och en justitieminister med ett annat synsätt på polisutbildning än den som företrädaren Thomas Bodström förfäktat.

Likväl är den uteblivna reaktionen från våra egna riksdagsledamöter ett mysterium. De borgerliga ledamöterna borde ha kunskap om orsaken till att en statlig utredning, dessutom med syftet att ge Dalarna en polishögskola, plötsligt lämnas till dokumentförstöraren.

Dalarna överlever utan en polishögskola. Men jag tycker att både regeringen och länets borgerliga ledamöter är skyldiga att ge oss en förklaring till varför Agneta Starks utredning inte dög.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons