Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Märkligt agerande om polisen

Annons

Det är djupt anmärkningsvärt att högerregeringen lägger ned Agneta Starks utredning om framtidens polisutbildning. Förmodligen är det någon som inte vill konfronteras med hennes förslag. Varför agerar man annars på detta märkliga sätt?

Sverige hade chansen att förbättra kvaliteten i polisutbildningen och även göra den treårig. Det skulle dessutom ge möjlighet till specialiseringar såsom IT-brott, könsrelaterade- och våldsbrott, barns rätt, integration och mångfald, ekobrott, internationalisering och miljöbrott.

En brottslighet som förändras, brutaliseras och förfinas i sina metoder kräver att också utbildningen förändras och utvecklas. Högskolan Dalarna, Utvecklingsbolaget Mitt-Dalarna med flera, engagerade sig hårt i frågan och ett alternativ som var både spännande och framtidsinriktat presenterades.

Min bedömning är att detta alternativ låg väl framme i konkurrensen om en framtida lokalisering av polishögskolan.

Men var står vi nu?

Någon vettig förklaring till varför Agneta Starks utredning avbröts har heller inte presenterats.

Såväl Rikspolisstyrelsen som Polisförbundet har sett det som naturligt att nu gå vidare med en treårig utbildning. Det som nu sker är, förutom ett märkligt och oskickligt agerande, att det tas flera steg tillbaka i processen mot att på ett positivt sätt reformera polisutbildningen.

Inom hela rättsväsendet krävs idag akademiska examina.

Jag tycker att det vore naturligt med en sådan utveckling också för poliser när till och med cirkusskolan ger akademisk examen.

Högerregeringens vägar är i sanning outgrundliga. Det ska bli intressant att i riksdagen få debattera denna fråga med justitieminister Beatrice Ask.

PETER HULTQVIST (s), riksdagsledamot.

Mer läsning

Annons