Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Märklig valrörelse i ett märkligt land

Annons

På tisdag den 2 november går USA till val för att välja president för de kommande fyra åren. Det är ett viktigt val, inte endast för det egna landets 280 miljoner invånare utan för hela världen. USA har ett stort inflytande på övriga världen - på ekonomin, solidariteten, miljön, samt på krig och fred, för att bara nämna några viktiga områden.

För mig, som för - tror jag, många andra människor som följer valrörelsen i tidningar, radio och tv i Sverige och andra länder utanför USA - är det märkligt vilka frågor och vilka egenskaper hos kandidaterna som debatten handlar om.

Jag läste nyss i en av våra rikstidningar en artikel om hur handlingar och ståndpunkter, som flertalet av oss i Sverige och Europa ser som något positivt, betraktas negativt av majoriteten amerikaner och vice versa.

Hur kan det då vara så, när USA och Europa är så lika varandra när det gäller levnadsförhållanden och samhället i stort? I ett övergripande perspektiv finns en del påtagliga skillnader mellan oss på tvenne sidor av Atlanten. Dessa likheter och olikheter har blivit alltmer tydliga för mig då jag på senare år besökt USA, senast vid ett månadslångt besök i svenskbygderna i Minnesota i somras.

Mest slående i de samtal jag förde med människor jag mötte, är hur isolerat livet i USA är från övriga världen. Hur stort inflytande kyrkor och religion har på liv och tänkande. Hur den individuella friheten sätts före vitala gemensamma intressen och före solidaritet med andra människor och andra länder.

Kriget i Irak både plågar och delar amerikanska folket. Mitt intryck är att de allra flesta innerst inne tycker att det ändå är fel att USA är i Irak. Och alldeles klart är att flertalet tycker att det är fel att man gett sig in i detta krig utan bred uppslutning från världen i övrigt. Samtidigt säger många att man nu - när USA befinner sig i krig - måste stödja sitt land och sin president. Runt om i villaområdena har människor satt ut plakat på gräsmattorna med texten "We support our troops" markerande sitt stöd för soldaterna borta i Irak. Det ska dock sägas att jag också mötte människor med uppfattningar och värderingar mer i linje med våra, bland andra före detta vice presidenten och presidentkandidaten Walter Mondale, som jag hade äran att äta lunch med en junidag i Minneapolis.

Sett med svenska och europeiska ögon - och här tror jag att jag talar för en bred majoritet av människor oavsett hur vi röstar hemmavid - är det märkligt att president George W Bush kan ha sådana opinionssiffror som han har. USA är ett märkligt land i en del viktiga avseenden. Låt oss ändå hoppas att presidenten i Vita Huset de kommande fyra åren kommer att heta John Kerry. Om inte annat så för övriga världens skull.

Leif Svensson

före detta länsråd

Mer läsning

Annons