Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Märklig skala

Annons

Jag är kristen och jag möter ibland en märklig föreställning om kristen tro som dyker upp hos människor. Det är att man skulle kunna vara mer eller mindre kristen. Som på någon slags skala. Där den verkligt optimala kristna personen är den som tror på bibelns ord bokstavligt, såsom Guds ord och evig sanning. Medan de kristna som inte delar denna bibelsyn på något sätt skulle ha en svagare, blekare och inte lika hängiven tro. Och som att det skulle vara en större bedrift att tro på bibelns ord bokstavligt.

Medan det skulle vara att förenkla livet för sig om man låter bibelordet möta vår nuvarande verklighet, världsuppfattning och människosyn. Att det liksom skulle vara att fuska i sitt kristna liv att förhålla sig fri och kritisk till bibelns texter.

Kommentaren

Jag tycker precis tvärtom. Det krävs mer av mig som kristen om jag tillåter brottningen mellan bibelns föreställningsvärld och min egen eller vår nutid. Och det är en större utmaning att inte förklara allt som sker genom att hänvisa till bibeln. Och det är mycket svårare att möta verkligheten utan att alltid tänka i kategorierna ont eller gott, Gud eller djävul, himmel eller helvete. Att låta tillvaron vara motsägelsefull och inte alltid glasklart besvarad genom bibelord är för mig ett svårare och modigare förhållningssätt till livet. Och sannare.

Det är inte att fly undan vare sig det kristna budskapet eller livet. Det bör heller inte hamna långt ned på någon märklig skala för måttet på kristen tro. Några sådana skalor tror jag överhuvudtaget inte finns.

Varje individ är unik och har genom det sin unika uppfattning och erfarenhet av livet och av det gudomliga. Det är inget som kan mätas eller vägas. Och vad är egentligen svårt eller enkelt? Att använda bibeln som en uppslagsbok i levnadskonst och där söka alla svaren, är det ett svårt eller förenklat sätt att leva? Vi kan tänka olika där.

I stället för att döma ut varandra som inte tillräckligt kristna tror jag det blir mer meningsfullt att tala om vad vi behöver och inte. Det kan vara så att några av oss behöver ha en kristen tro som grundar sig på bibelns bokstav. Medan andra människor inte har det behovet, men är lika varmt troende för det.

Tänker vi så blir det ena förhållningssättet inte mera rätt än det andra. Men båda synsätten måste få finnas sida vid sida därför att våra behov ser så olika ut.

Inga-Lill Örnerfors Modin

Präst och poet bosatt i Hedemora

Mer läsning

Annons