Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marit Paulsen måste läsa på

Annons

Som miljöpartist kan jag inte svara för Maud Olofssons uttalanden, men som svar på den första av MP:s fem frågor, den om demokrati och EMU, kan jag svara följande: själva idéen med ECB och dess makt över euron är att den ska ske utan demokratisk insyn. Motfrågan till MP blir då om hon utgår från att EU så totalt kommer att misslyckas med sitt monetära experiment att ECB inte klarar uppgiften att vara helt isolerad från politiskt inflytande? Är det ett misslyckande MP vill att vi går med i?

Hur kommer Sveriges röst i EU att påverkas av ett nej frågar MP. Ett nej innebär att den svenska rösten finns kvar - inte bara inom EU utan även i världen. Den blir inte starkare av ett nej men finns i alla fall kvar. Vid ett ja tystnar vår röst helt om ECB fungerar eftersom centralbanken inte ska ta någon hänsyn till folkens vilja. Starkare kan vår röst enbart bli om vi är en framgångsrik nation och vår egen utveckling kan vi enbart påverka om vi fortfarande har något självbestämmande kvar.

Tredje frågan handlar om nyttan med en rörlig krona. Alla löntagare och konsumenter har glädje av att det vi producerar i vårt land kan värdeanpassas till de marknader vi handlar med. Med EMU:s tredje steg förlorar vi den möjligheten både till länderna inom EMU och alla de utanför som vi handlar med. Vi kan aldrig bli rikare än vi är duktiga. En egen valuta fungerar som en förlåtande mekanism som ger oss möjligheter att exempelvis justera löneuppgörelser på ett smidigt sätt. Med ett ja påskyndas omstruktureringar och arbetslösheten ökar. Med ett ja blir alla misstag dyra.

MP:s fjärde fråga bygger på okunskap. Euron har varit en betydligt instabilare valuta sedan den infördes än den svenska kronan. Det finns ingenting som stöder MP:s uppfattning att "finansmatadorerna" skulle göra sämre affärer på att spekulera i euron än i SKR.

Som femte och sista fråga undrar MP hur Nej-sidan kan anse att den svenska riksbanken är bättre än ECB. Svaret är rätt enkelt, vi föredrar att vänta tre veckor i stället för 30 år på att få läsa protokollen. Demokrati förutsätter insyn som en grund för en saklig debatt. Detta har uppenbarligen MP glömt redan efter några år i Bryssel.

Jan Lindholm

är aktiv miljöpartist i Falun.

Mer läsning

Annons