Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mänskliga sköldar hjälper Saddam

Annons

I måndagens tidning (den 17 februari) ironiserar man på ledarsidan över människor som reser till Bagdad för att agera mänskliga sköldar. Vi får varken ta del av någon egentlig ståndpunkt eller några särskilt genomtänkta argument, men ändå tycks det angeläget att komma med spydigheter på ledarplats.

Man vill verkligen inte ifrågasätta fredsaktivisternas goda vilja, det är ju sina egna liv de äventyrar och med sina egna liv gör de ju som de vill, de stackars korkade varelserna. Jovisst, med sina egna liv gör de som de vill. Till skillnad från människorna i Irak har vi i Sverige den trevliga valmöjligheten att kunna stå och betrakta på behörigt avstånd medan andra människors liv äventyras.

Till skillnad från det irakiska folkets är våra liv så viktiga att man inte utan vidare kan slå ihjäl oss i jakten på något annat. Till skillnad från det irakiska folket betraktas vi som människor, med ett okränkbart människovärde.

Om vi som fortfarande betraktas som människor kan hjälpa till att skydda några av dem som uppenbarligen inte gör det - så mycket bättre.

Saddam tackar och tar emot, visst gör han det. Precis som han kanske tackar och tar emot när vi demonstrerar för fred. Saddam vill inte ha krig. Fredsaktivisterna som reser till Bagdad vill inte ha krig. Jag vill inte ha krig. Folket i Irak vill säkerligen inte ha bomber regnande från himlen heller. På den punkten råkar vi vara överens.

RAMONA BRUNZELL

Mer läsning

Annons