Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mansgrupp mot våld

Annons

Ett annat initiativ i Luleå är att den största tidningen, Norrländska Socialdemokraten (NSD), har genomfört en stor namninsamling mot våldet och ska dessutom börja hänga ut män, dömda för grov kvinnomisshandel, i spalterna.

Här måste man i varje enskilt fall noga överväga de sociala konsekvenserna för misshandlarens familj, när pappa kedjas vid skampålen till allmänt förakt och beskådande.

Opinionen mot kvinnovåldet är mycket stark. Många ropar på aktiv handling och krafttag. Ofta framförs kravet att alla män är delaktiga i något slags diffust kollektivt ansvar eller i en kollektiv skuld för våldet mot kvinnorna. Ibland krävs att männen samfällt måste agera mot enskilda mäns våld och förtryck av kvinnor. Hur nu detta ska gå till utöver ett kraftfullt fördömande?

Initiativet i Norrbotten är naturligtvis utmärkt såtillvida att det ökar uppmärksamheten på och stärker fördömandet av detta våld. Kort sagt, man aktualiserar problemet, vilket i sig är opinionsförstärkande.

Men därutöver, hur kan realistiskt sett en specifik mansorganisation konkret agera mot våldet?

Ibland krävs att männen i grupp ska ta itu på skarpen med kompisar som praktiserar kvinnomisshandel. Helt rätt, den som blivit vittne till våld ska självklart fördöma förövaren och polisanmäla honom.

Kruxet är bara att flertalet våldsverkare knappast berättar om sina kriminella förehavanden för kompisarna.

Andra organisationer mot våldet, framför allt kvinnojourerna, har däremot en klart definierad och ytterst värdefull uppgift i att erbjuda utsatta kvinnor kuratorshjälp, juridisk hjälp samt en skyddad tillflyktsort.

Framtiden får utvisa om mansföreningen i Norrbotten mot kvinnovåldet resulterar i kontinuerliga aktioner och konkreta skyddsinsatser eller om det hela mest får karaktären av en i och för sig värdefull opinionsstärkande engångskampanj utan vidare uppföljning.

Mer läsning

Annons