Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maktlöshet i Davos...

Annons

När makten pratar klimatförändring och koldioxidutsläpp kommer den i smattrande helikoptrar från flygplatsen i Zürich eller i tunga tyska svarta limousiner alternativt amerikanska stadsjeepar. Det är inte att förundras över att Porche-chefen blåste till krig mot EU:s planer att sänka utsläpps-nivåerna för personbilar. De skulle "favorisera småbilstillverkarna i Italien och Frankrike".

Detta illustrerar den oerhörda komplexitet förestående förhandlingar, om de dramatiska nedskärningar i utsläppen av växthusgaser som kommer att krävas. Industrisammanslutningen World Business Council har i princip accepterat en höjning av den globala temperaturen med 2 grader och därmed de risker och effekter detta har på klimat och ekosystemen.

Man ser en ökning av tätheten av växthusgaser i atmosfären från cirka 280 ppm vid industrialismens början för 150 år sedan via dagens 385 till en nivå på 550 ppm inom överskådlig framtid. Vid + 3 °C, säger bland andra Jim Hansen, talar vi om "en annan planet".

Det är alltså allvar. Frågan är då hur världens nationer skall komma fram till bindande avtal om att dela ansvar och utsläppstilldelning. Kina, Indien och utvecklingsländerna måste ju rimligen få betydligt lägre krav än vi som redan vuxit oss rika.

För att få en föreställning om hur svår det förestående förhandlingsarbetet är kan vi se på de pågående frihandelsförhandlingarna, den s.k. Doha-rundan. Den har nu pågått i fem år. Stötestenen är att de rika skall öppna upp sina marknader för mer export från utvecklingsländer till Europa, USA och Japan. I Davos hölls informella möten, där det enda påtagliga resultatet var just att man nu faktiskt möttes igen.

Davosmöten kan aldrig ersätta den legitima makt, som vilar på konstitutionell och rättsstatlig grund. Men nationella ledare, som statsminister Reinfeldt som snabbt drog förbi i vimlet, måste skaffa sig tydliga mandat att skapa institutioner, likt WTO, för att praktiskt lösa problem som är vidare i sin räckvidd än Sverige och EU.

Svenska valrörelser kan inte längre, likt den förra, bara handla om lokala/nationella frågor.

FÖRE DETTA FI-MEDLEMMEN OCH LITTERATURPROFESSORN EBBA WITT-BRATTSTRÖM INTERVJUAS I EXPRESSEN AV CECILIA HAGEN MED ANLEDNING AV DOKUMENTÄRFILMEN VILJORNAS KAMP. BO EKMAN FÖRETAGARE, FÖRFATTARE OCH KOLUMNIST I TIDNINGEN

Mer läsning

Annons