Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Majoriteten gillar EMU

Annons

I dag är 58 procent för svenskt EMU-medlemskap. Det är en procentenhet mer än vid valutaunionens tillkomst 1999. Mellan då och nu gjorde opinionen en djupdykning ned till skrala 34 procent. Bottenläget noterades i maj i fjol.

Den EMU-vänliga opinionsutvecklingen sker parallellt med de växande sympatierna för regeringens politik.

mm

Göran Persson har länge utlovat EMU-inträde den dag en majoritet av väljarna vill in i unionen. Detta är säkert klokt. Självfallet ska man endast anordna sådana folkomröstningar som man tror att man kommer att vinna. Varför ska man eljest ordna folkomröstningar om man tror att man kommer att förlora. Taktiskt tillgriper socialdemokraterna folkomröstning i frågor, där rörelsen står söndrad.

Vågar man hoppas att regeringen Persson börjar agera offensivt opinionsbildande för EMU nu, när man uppenbarligen har valvinden i ryggen i frågan.

Av regeringspolitikens allmänna inriktning att döma - det handlar om mer än EMU - skulle folkpartister och moderater vara socialdemokratins naturliga samarbetspartners i riksdagen.

mm

Ironiskt nog föredrar regeringspartiet att stödja sin faktiska politik på vänsterpartiet och miljöpartiet - riksdagens två svurna EMU-motståndare. Detta beror på att sossarna fortfarande har stora delar av retoriken gemensam med fd kommunistpartiet.

Hur länge ska den socialistiska traditionen få sätta krokben för den faktiska regeringspolitiken?

mm

Vänsterkantens utfästelser om en bred "folkrörelse" mot EU och EMU har hittills slagit slint. Denna rörelse företeer påtagliga kännetecken av traditionell vänster- och miljösekterism från 70- och 80-talen - med enstaka nationalkonservativa inslag.

Mer läsning

Annons