Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Majoritet emot Persson

Annons

Även bland de socialdemokratiska partimedlemmarna står Perssons aktier ganska lågt i kurs. 58 procent önskar att han stannar medan 30 procent önskar hans politiska hädanfärd. Av de kvinnliga partimedlemmarna anser endast 49 procent att han bör stanna.

Bland tänkbara efterträdare är Margot Wallström klar favorit.

Om trenden står sig och Persson med parti dalar ännu djupare i opinionsmätningarna måste remarkabla ting till, om valet inte ska framstå som förlorat för regeringspartiet innan valrörelsen ens börjat.

Vad händer nu? Att spå är alltid svårt. Särskilt om framtiden. Politiska redaktionen dristar sig dock att skåda djupt i kaffesumpen och på fri hand skissera följande, framtidsscenario:

SAP-kongressen kan ersätta en trött Persson med en fräsch Wallström på partiledarposten. Medias intresse koncentreras omedelbart på regeringspartiet och Margot Wallströms person, medan Fredrik Reinfeldt och alliansen hamnar i mediaskugga.

Med en kvinnlig partiledare har sossarna goda chanser att återerövra många kvinnliga väljare som ogillar Persson och därför är benägna att rösta på ett eventuellt feministparti. S skulle i ett slag återfå det politiska initiativet.

Den magnifika planens svaga, måhända fällande, punkt är förstås statsministerposten.

Nåväl, att mer detaljerat utforma sossarnas valstrategi är knappast en borgerlig tidnings uppgift. Varför vi försiktigtvis slutar här.

HANS LINDQUIST

Mer läsning

Annons