Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M:s metoder räcker inte

Annons

För den sakens skull ska vi inte förledas in i tron att det inte finns hopp för borgerligheten, för det gör det. Men det förutsätter ett mer aktivt ledarskap, inte minst från moderaternas sida. Det krävs också att moderaterna breddar sin sociala bas, det vill säga att fler låg- och medelinkomsttagare är beredda att ge partiet sitt stöd. För detta krävs att partiet bryter ny mark och förstår att väljarna inte bara är intresserade av frågor som handlar om ekonomi, skatter och polisväsendet.

Nu tycks det dock som om moderaternas partistrateger gör precis tvärtom. För att ta det säkra före det osäkra ska väljarna känna igen det gamla vanliga moderaterna. Därför satsar partiet på traditionella valfrågor, däribland brott och straff.

I partiets nyligen släppta rapport "När rättsstaten retirerar" beskrivs en verklighet där brottsligheten och otryggheten ökar samtidigt som regeringen och justitieministern inte gör något åt problemen.

Väktare och medborgargarden tar över när polisen saknar resurser och personal. Moderaterna har på många sätt rätt i sin problembeskrivning. Samtidigt är det sparsmakat med egna moderatförslag på området. Men väljarna kan säkert lista ut att det handlar om mer resurser, fler poliser och hårdare straff.

På vissa områden vore det välkommet, till exempel när det gäller att stävja våld mot kvinnor och öka tryggheten för hotade vittnen.

Vi som har följt utvecklingen i Borlänge under lång tid har också kunnat konstatera av ett viktigt inslag i den lokala socialdemokratiska lösningen för att komma till rätta med våldet i allmänhet och gatuvåldet i synnerhet, har varit att kräva ökade polisinsatser. Så det är ingen moderat patentmedicin att se ökade polisresurser som en del av lösningen på problemet med våld i vårt samhälle.

Att visa att man inte tolererar brottslighet är inte synonymt med att kräva hårdare straff. Det finns inte heller empiriska bevis för att hårdare straff minskar brottsligheten. Däremot vet vi att trygga uppväxtmiljöer, välfungerande utbildningssystem och respekt för medmänniskor minskar grogrunden för brottslighet.

Det vore glädjande om moderaterna kunde ta upp dessa sociala faktorer också. Det skulle öka trovärdigheten för partiets "brottslighetspolitik".

Mer läsning

Annons