Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M hindrar dalaallians

Annons

I en krönika i måndagens tidning kommenterade jag det delvis nya inrikespolitiska läge som uppkommit i och med den borgerliga maktskiftesalliansen.

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt styr den borgerliga samverkan mot en position så nära socialdemokratin som möjligt. I tidigare partiskiljande och kontroversiella frågor som, till exempel, arbetsrätt, statsbidrag till kommuner och landsting, stora skattesänkningar till rika personer och framtiden för AMS har moderaterna helt lagt om kurs.

Jag moraliserar inte över detta. Socialdemokratin är oerhört framgångsrik med sin lugna och odramatiska regeringslunk och självklart måste borgerligheten försöka efterlikna detta vinnande koncept.

I sammanhanget ställde jag en fråga till den moderate dalaprofilen Rolf Gunnarsson. Jag undrade om han som profilerad hembrännings- och konfrontationshögerman skulle klara av att samla Dalarnas ledande borgerliga politiker till en regional samverkan snarlik den som hans partiledare åstadkommit på det nationella planet.

Gunnarsson förstod uppenbart inte min fråga. I svaret (26 oktober) konstaterar han nämligen att han bergsäkert vet "var moderaterna står i länets alla 15 kommuner".

Denna Gunnarssonska vetskap är förstås glädjande men det är faktiskt just moderaternas ståndpunkter som har varit det stora hindret för en stark borgerlig samverkan.

Frågan gällde därför vilka eftergifter och kompromisser som pågår inom kretsen av borgerliga riksdagsmän i Dalarna.

Kanske Ulrik Lindgren eller Kenneth Johansson kan hjälpa Rolf att förstå frågan och att därefter besvara den?

WIDAR ANDERSSON

Mer läsning

Annons