Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lugn och ro mitt i stan

/

Annons

Målet är Rosendals Trädgårdar. Jag har bara hört talas om detta ställe och aldrig varit där trots åtskilliga besök på Djurgården under årens lopp. Vägen ut till yttersta delen, vid Valdemars udde, gör en loop och leder sedan tillbaka till turistmagneterna. Men där, där går en väg upp till höger. Känns lite trolskt med höga träd som ger en känsla av bokskog fast att det inte är bokar som kantar vägen.

En parkeringsplats, överfull som alla andra parkeringsplatser i huvudstaden. Nåväl, tråcklar in bilen på p-plats som inte är någon p-plats men betalar för säkerhets skull.

Så en vandring mot Trädgården. Den är överraskande stor med många rum. Här finns värdshus i slottsbyggnaden och en enklare servering med dagens rätt, kaffe och kakor. Medhavd matsäck kan förtäras var helst man så önskar. Och Även här myllrar det med folk men den frid trädgårdar och odlingar skänker, gör att livet går i makligare och mer dämpad takt.

Grönsaker, giftfritt odlade, finns till salu, läckert exponerade. Och där, mellan två av växthusen, en gammaldags glassvagn med handgjord dansk glass. Mannen före mig i kön är dansk.

Låna en sax och stig in i trädgården med snittblommor. Klipp dig en bukett och betala sedan efter vikt. Otroliga häckar, djupgröna och täta och så fantastiskt välklippta att klipparen utan tvekan skulle kunna få anställning i Versailles.

Människor sitter på gräset, ligger i skuggan, sitter vid trädgårdsmöblerna, låga samtal eller bokläsning. Stockholms brus är avlägset men ändå väldigt nära.

Mer läsning

Annons