Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ludvikavägen bör in i planen"

Annons

Att "Salaproppen" byggs bort med start 2006 är en framgång för länet. Ett enigt agerande inom Region Dalarna har varit nödvändigt för att åstadkomma detta. Framför allt näringslivet har krävt åtgärder på denna väg. För arbetspendling, turistrafiken till länet, gods- och persontransporter är en bättre väg mellan Sala och Avesta mycket viktig. Projektet kostar cirka 340 miljoner kronor.

Brev till ledarsidan | Vägfrågor

Dalarnas tilldelning på 1,2 miljarder kronor för bärighet - rekonstruktion - tjälsäkring är också bra. Vårt län får en ansenlig andel av skogslänens totalt 6,4 miljarder kronor. Det öppnar för åtgärder inom de närmaste åren efter riksväg 68 norr om Horndal, riksväg 50 vid Lamborn, riksväg 70 vid Bunkris och länsväg 245 vid Säfsen. Det är prioriterade projekt i länet.

Att Förbifart Ludvika tagits ur planen och att arbetsplanen upphävts är ett problem. Nu är överläggningar med Vägverket planerade för att komma igen. Målet måste vara att agera så att åter kunna föra in projektet när de nationella vägplanerna revideras. Förbifart Ludvika är en viktig del av Bergslagsdiagonalen.

När det gäller länstrafikanslaget så har den fyrfältiga vägen som nu byggs mellan Falun och Borlänge av regeringen förts in där. Ramen är 873 miljoner kronor, varav fyrfältigheten tar 450 miljoner i anspråk. Falun och Borlänge kommuner har förskotterat 35 miljoner kronor till projektet.

Under de första åren tar detta projekt stora resurser i anspråk. Därför riskerar andra projekt att skjutas framåt i planen. Självklart vållar detta debatt och kritik.

Nu kommer Ulrica Messing, infrastrukturminister, till länet den 15 april. Representanter för alla kommuner, intresserade företagarorganisationer och fackföreningar kommer att bjudas in. Då får vi diskutera helheten och därefter ta ställning till hur vi går vidare.

PETER HULTQVIST

Peter Hultqvist (s) är ordförande i Region Dalarna. Hans brev till ledarsidan är en kommentar till måndagens ledarkommentar efter distriktsstämman med länets socialdemokrater.

Svar direkt:

Även om Peter Hultqvist inte nämner något om irritationen i Västerdalarna över senareläggningen av riksväg 71 vid Lima, tyder ändå hans ödmjuka ordval på att han tagit åt sig av kritiken vid sossarnas distriktskongress.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons