Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokala partier - på gott eller ont?

Annons

Det är lättare att räkna upp de kommuner i Dalarna som saknar lokala politiska partier än kommuner där de finns. På flera håll, inte minst i Mora, Avesta. Ludvika och Falun, är de lokala partierna väletablerade.

Jag gör detta konstaterande inför Falupartiets tioårsjubileum i morgon.

Många av Dalarnas lokala politiska partier växte fram under 90-talet. Det finns säkert ingen gemensam anledning till att de bildades, annat än att många politiskt intresserade upplevt att det varit svårt att göra sig gällande i "rikspartierna".

Jag har hört många ilskna kommentarer från socialdemokrater, moderater och centerpartister över "snårskogen" av lokala partier.

Inte så sällan har de små partiernas talesmän och kvinnor beskyllts för att prata sönder sammanträden och förhindrat en snabb handläggning av viktiga utvecklingsfrågor i kommunen.

Säkert har det också i Dalarna fötts ett och annat lokalt parti som kanske bara drivit en enda fråga. Vägar, fritidsanläggningar, skolan och vården kan varit frågor som lätt bildat grogrund för lokala partier.

Men i mer generella termer tycker jag att de flesta lokala partiernas företrädare gjort ett bra jobb, både för sitt parti och för kommunen.

Våra etablerade partier har givetvis inte monopol på demokratifrågan. Många mindre partier har lättare än de stora att nå ut till sina medlemmar. Är du medlem i ett litet parti så är du också engagerad i dess politik.

Om de lokala partierna ska nå framgång i politiken måste de företrädas av en eller flera ledare som gör partiets politik tydlig. Ulf Elgemyr, som ställde sig i spetsen för Falupartiet, fick snabbt en stark ställning och många röster tack vare att han var en känd och uppskattad faluprofil.

Genom sitt tidigare jobb som politiker hos moderaterna visste han en och annan genväg till politisk betydelse. Det dröjde inte länge förrän Ulf Elgemyr satt vid makten.

Ett lokalt parti som bygger så mycket av sin image på en dominerande person riskerar förstås att drabbas av stora politiska bakslag när ledaren avgår. Men Falupartiet är ett lysande exempel på hur en lyckad successionsordning kan arrangeras. Maria Wilje är definitivt en profil i Faluns politiska liv.

Kommer de närmaste åren också att se nya partier födas i kommunpolitiken?

Säkert här och var, men jag tror att frekvensen kommer att minska. Det blir allt mer komplicerat att sätta sig in i de kommunala framtidsfrågorna. Du måste också ha tid att ge åt politiken.

I längden tror jag att de etablerade partierna har störst uthållighet, men visst får vi räkna med intressanta och viktiga uppstickare också i framtiden.

Mer läsning

Annons