Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljudsanera samhället

Annons

Häromveckan avslöjades att i dag drabbas framför allt kvinnor av nedsatt hörsel på grund av buller.

Något har uppenbarligen hänt. Man gissar på illa ljuddämpade skol- och förskolelokaler, där kvinnorna är i majoritet bland personalen. Om slutsatsen befinns riktig måste följande tillägg göras: Stackars barn. Hörselskador grundläggs tidigt i livet. Något att tänka på för ungdomar i disko- och gymmiljöer, där ljudnivåerna ofta blir skadligt höga - och man själv tror sig immun mot hörselskador därför att lomhördhet av hävd förknippas med gammalt folk.

Buller, det vill säga "akustisk nedsmutsning" är fullt möjlig att begränsa och förebygga och får absolut inte nonchaleras. Det handlar om en rad punktinsatser.

Man vänjer sig inte vid oljud. Däremot kan man bli så hörselskadad av oljudet att bullret inte längre upplevs lika besvärande som för en normalhörande person.

Blir man helt döv besvärar bullret inte alls. En klen tröst i det sorgliga sammanhanget. Risken är dessutom stor att tinnitus på kuppen ersätter bullret som ljudsensation för den drabbade. Det innebär ett evigt tjutande, pipande och brusande i öronen, som kan driva den drabbade till förtvivlan och nervsammanbrott.

Kort sagt - ljudsanera samhället!

JANNE ERIKSSON/ARKIV

Mer läsning

Annons