Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livstidsstraff bör avskaffas

Annons


Den mer humant sinnade opinionen har länge kritiserat livstidsstraffet för att det inte är tidsbestämt.

Den dömde vet inte säkert, hur länge inspärrningen varar. Mellan tolv och arton år, varvid regeringen till sist medger nåd, är det gängse.

Systemet med särskilt nådeförfarande hör inte riktigt hemma i en rättsstat. Den politiska makten ska överhuvudtaget inte blanda sig i enskilda domar och rättsfall.

Ett tidsbestämt fängelsestraff på upp till arton år - kanske efter norskt mönster över tjugo - torde fungera lika avskräckande som verklig inburning på livstid. Så långt håller vi invändningsfritt med riksåklagaren.

Men så har vi den lilla, men mycket farliga förbrytarkategori, mot vilken medborgarna konstant måste skyddas.

Många av dessa grova våldsbrottslingar - men långt ifrån alla - är psykiskt sjuka. Här, i skymningslandskapet mellan juridikens och psykiatrins domäner, blir bedömningen lätt besvärlig.

En våldsbenägen psykopat kan förvaras på sluten psykiatrisk inrättning, så länge vederbörande är psykiskt sjuk och bedöms farlig.

Då är det inte tal om straff utan om psykiatrisk vård samt förvaring, så att medborgarna skyddas.

Men vad gör man med sådana vildsinta återfallsförbrytare, som läkarvetenskapen inte kan sjukförklara? Om han eller hon fortfarande bedöms farlig efter 18 års tidsbestämt fängelsestraff - ska vederbörande då självklart friges?

Det kan röra sig om en hämndlysten figur, som klart och tydligt deklarerar att han ämnar ta livet av namngivna personer så snart tillfälle ges.

Nog måste samhället ha vissa möjligheter att förlänga straffet - eller rättare sagt förvaringen - tills personen ifråga bedöms ofarlig. Om inte annat brukar åldern till sist mildra lidelserna.

Kanske har rikspolischefen (och domstolsjuristen) Sten Hechscher lösningen på problemet.

I ett betänkande föreslår han återinförandet av det tidigare interneringsstraffet på obestämd tid, för kroniskt farliga men icke mentalt sjuka våldsbrottslingar.

Mer läsning

Annons