Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livets Ord infiltrerar

Annons

Kristdemokratiska partiet (i begynnelsen Kristen Demokratisk Samling, KDS) bildades på initiativ av pingstledaren Lewi Pethrus och kretsen kring honom.

Dåtidens pingströrelse var mer extrem än dagens och spelade ungefär samma roll som Livets Ord gör i dag inom den svenska kristenheten.

Tidigt insågs att "pingststuket" skulle skrämma bort väljarna. Pethrus vinnlade sig särskilt om att få en icke pingstvän till partiledare. Valet föll på statskyrkoprästen och före detta högerpolitikern Birger Ekstedt.

mm

Partiet präglades likväl länge av en moralkonservatism gränsande till bigotteri. Episoden då indignerade partimedlemmar protesterade mot att biografannonser överhuvudtaget togs in i dåvarande partiorganet Karlshamns Allehanda, må nämnas som exempel. Bio ingick fortfarande i fromma kretsars stränga syndakatalog. Ännu på 1970-talet ondgjorde sig en framstående kristdemokrat i Gagnef över partikamrater, som - o fasa - sammanlevde utan att vara gifta.

Alf Svensson, själv pingstvän, besitter skarp blick för det taktiska. Under sina rekordartat många år som partiledare har han skickligt och framgångsrikt försökt minska inslagen av religiöst och moraliskt bigotteri inom partiet. Svensson ser sig emellanåt föranlåten att påpeka att han leder ett politiskt parti och inte ett religiöst samfund.

mm

Från Uppsala rapporteras att sekten Livets Ord systematiskt gått in i kristdemokraternas lokalavdelning för att sedan göra kupp vid kandidatnomineringen. Häromveckan uppenbarades att två tredjedelar av de föreslagna kandidaterna till kommunalvalet var medlemmar i den ekmanska sekten, med påföljd att ett etablerat kommunalråd hamnat på icke valbar plats. En brandkårsutryckning av partisekreteraren Sven Gunnar Persson tycks ha övertygat lokalavdelningen om att en annan nomineringsordning var att föredra.

mm

Partiledningen ska nu undersöka, om Livets Ordmedlemmar med förtroendeposter inom partiet "varit lakejer åt sin församling eller om de varit kristdemokrater". Hårda ord - men trots allt tämligen riskfria. Extremreligiösa sekter som Livets Ord har för närvarande inget annat parti att prioritera i valet än kristdemokraterna.

Tursamt nog för kristdemokraterna - och borgerligheten - är Ulf Ekmans inblandning i politiken övervägande kontraproduktiv. Fler väljare skräms bort än vad som erövras.

Därför har Alf Svensson extra god taktisk anledning att hålla Livets Ord-gänget kort.

Mer läsning

Annons