Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livet är fyllt av locktoner

Annons

Förra veckan skrev jag att alla människor kan hamna i en sekt. Omständigheter och själstillstånd är avgörande, enligt experterna. Jag skrev om händelserna i Knutby och påminde om att församlingen faktiskt består av människor trots den demonisering som dagligen byggts upp i rapporteringen.

Jag har fortsatt att fundera över det faktum att människor, trots en fri vilja, dras in i saker som de sedan får svårt att ta sig ur.

För några dagar sedan hamnade ett reklamblad i min brevlåda. Titeln var "Se & Köp". Verktyg, kastruller, smycken, cyklar och sexfilmer, alltså det vanliga utbudet i dessa minikataloger. Men där fanns ett par saker som fick mig att tänka på vår skröplighet och utsatthet i desperata situationer.

På ett helt uppslag gjordes reklam för den "kända fjärrskåderskan Marie France". En svartvit, lite suddig bild på damen prydde sidan som något slags garanti för att Marie France både existerar och är trovärdig.

Halva ena sidan upptogs av 33 önskningar. Jag skulle fylla i sju av dem och Marie France var enligt uppgift "beredd att försöka låta Dina hemliga önskningar gå i uppfyllelse".

Första önskningen skulle ge mig högsta vinsten på Lotto inom 14 dagar. Femte önskningen gällde en månadslön på 270 000 kronor. På annan plats kunde jag önska mig att få "sluta vänskapsband med rika människor".

När jag väl fyllt i mina sju önskar och skickat dem till Marie Franc "kommer hon att genomföra en hemlig ritual för mig som endast hon känner till". Sedan skulle jag få ett stort vitt kuvert med enkla anvisningar från Marie France.

På annan plats i katalogen utlovades en ny kärleksrelation via en sms-chat. På undermålig svenska erbjuds "Träffa nägon nu" samt "manga kvinnor försöker hita den ende rättes."

Och så slutligen, underkuren mot övervikt. För 299 kronor får jag normalkuren. Jag går ner med 1,5 kilo per dygn. Ultraradikalkuren kostar 699 och då ska jag gå ned 22-30 kilo, ty detta är "vetenskapens slutliga seger i kampen mot fettet". Jag uppmanas också läsa "det här meddelandet från läkarna" och så en suddig bild på en namnlös person vars vita skjorta ska föra tankarna till läkarskrået.

För några år sedan när kilona blev alltför många alltför snabbt, skickade jag efter några tabletter som skulle göra underverk med/mot min övervikt. Någon dag efter att pillerburken anlänt, läste jag en artikel som varnade för skojeriet med bantningspreparat på postorder. Firman jag vände mig till hade också en bild på en läkare, namngiven med hornbågade glasögon och vitt hår, mycket förtroendeingivande. Denna man fanns inte, berättade tidningsartikeln.

Så det är väl inte underligt om den som är ensam, eller för tjock, eller fattig och eländig, kan falla för locktoner vare sig de kommer från katalogföretag eller en prydlig, ung människa som egentligen är en pastor i fritidskläder.

Synpunkter? E-posta karin.rosencrantz@dalarnastidningar.se

Mer läsning

Annons