Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liten gnista fredshopp

Annons

Saudiske kronprinsen Abdullah står formellt för fredsförslaget. En återgång till gränserna från tiden före sexdagarskriget aktualiserar omedelbart frågan om de judiska bosättningarna på icke israelisk mark.

m m

Ska de utrymmas? Kommer den israeliska högern - och bosättarna själva - att acceptera detta?

Risken är avsevärd att dessa grupper gör allt för att provocera fram palestinska terroraktioner, så att en eventuell fredsuppgörelse snabbt går i stöpet. Ska israeliska armén utrymma bosättningarna med våld? Detta är sannolikt politiskt omöjligt för varje israelisk regering.

Om bosättningarna förblir judiska enklaver på palestinsk mark är risken överhängande att både Hamas och judiska extremister bryter freden så att den israeliska regeringen till sist måste skicka in trupper för att "skydda judiska liv". Vilket innebär att ockupationen delvis återupptas - varpå intifadan flammar upp igen.

m m

Har förövrigt Yasser Arafat vilja och kraft att hålla efter Hamas och andra extrema palestinska grupper, om den israeliska regeringen verkligen skulle tygla judiska extremister och hetsporrar?

Arabiska realpolitiker har för länge sedan insett att kärnvapenmakten Israel inte kan krossas. Under kalla kriget med Sovjetblocket som mäktig allierad hade arabstaterna vissa möjligheter till militära segrar över Israel. Men inte i dag.

En ytterst svårlöst fråga är flyktingproblemet. Är det överhuvudtaget politiskt möjligt att alla palestinier och ättlingar till palestinier, som flytt och/eller fördrivits sedan staten Israel bildades, tillåts återvända?

m m

Detta är faktiskt vad många av dem hoppas och har blivit lovade av olika arabregimer och palestinska ledare under årens lopp.

Såväl Arafat som arabländernas regeringar måste räkna med utomordentligt skarpa förräderianklagelser om de erkänner Israel diplomatiskt utan att samtidigt lösa flyktingfrågan. Som sannolikt inte kan lösas. Både Sharon och Arafat signalerar intresse för den saudiska fredsplanen. Äkta eller spelat, det är frågan.

m m

Ingen av herrarna vill vara först att framstå som komplett oresonabel inför omvärlden. Därför bör man inte förvänta sig att de alltid menar vad de säger i det pågående spelet.

Men då båda rimligen finner den rådande situationen alltmer outhärdlig bör de känna ett växande behov av en fungerande krislösning. Att göra det enda rätta tillgrips ofta som en sista utväg i politiken.

Mer läsning

Annons