Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lisa Magnusson: Ta folks oro på allvar!

Ledarsidans krönikör om vad som oroar människor.

Annons

Lyssna på folks oro? Ta strid mot klimathotet då.

Vi måste ta folks oro på allvar! Så säger politiker ofta. Nästan lika ofta framförs argument för att inte göra det. För vad vet väl folk? Vilka är ens folk?

I de här sammanhangen betyder folk alltid den lilla människan som hatar invandrare. Som sitter och spottar snus vid ett köksbord någonstans ute i landet och liksom är på riktigt, till skillnad från alla andra.

Det är bara det att den människan inte är särskilt representativ för folket. Och det vet vi ju egentligen redan.

För vi lever i en bubblornas värld. En del av dem är så kompakta att de som bor däri verkligen inte tror att hedersförtryck existerar, eller att man ens bör "välja sida mellan parter" när Islamiska staten slaktar civila. Men om det är några som verkligen konstant "mörkar sanningen" så är det de ensidiga hatsajterna. Och det finns en anledning till att de ständigt måste snedvrida, medvetet misstolka, fantisera och ljuga.

Det finns en anledning till att just rasister tvingas använda sig av en massa fejkkonton. Som Expressens och Researchgruppens granskning visade häromåret skriver dessutom personer med kopplingar till hatsajter sex gånger så mycket som andra i SVT Opinions kommentarsfält, och en knapp procent av alla kommentatorer står för 74 procent av alla inlägg. Det finns en anledning till det.

Och det finns en anledning till att demonstrationer mot invandring jämt är sådana sorgligt tafatta tillställningar. Trots att de ofta bokstavligen heter "Folkets demonstration" och deltagarna är tillresta från hela Sverige så samlar de aldrig fler än absolut max några hundra. Jämför det med antirasistdemonstrationerna som drar tiotusentals och är folkliga på riktigt.

Anledningen till att de som säger sig tala för folket måste fejka och blåsa upp sig är att de inte alls talar för folket. Men allsköns makthavare köper ändå deras anspråk rakt av, på ungefär samma sätt som de köpt att extremisterna som kallar sig Sveriges förenade muslimer verkligen är representativa för muslimer.

De har helt enkelt ingen koll, och i stället för att utgå från vad som är rimligt utgår de – mycket naivt – från vad en högljudd minoritet anser och påstår.

Detta märks tydligt i regeringspartiers lika ogenomtänkta som verkningslösa utspel om att man exempelvis borde sätta fotboja på asylsökande som har fått avslag, för att undvika att de begår terrordåd.

Det märks i Moderaternas hårdnade ton mot invandrare, och deras påföljande ras i opinionsmätningarna.

Det märks när Region Gotland och polisen välkomnar de militanta nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen till Almedalsveckan, med hänvisning till att man inte ska ha så mycket förutfattade meningar.

Hur mycket ängsligt lismande tål Sverige?

Jag såg för några år sedan en dokumentär om flygrädsla. Där underströk fobiexperterna vikten av att den som drabbats får lära känna det som skrämmer, får sätta sig in i hur allt fungerar, sätta ord på sin skräck.

Information är bra. Det gäller även den sorts starka rädsla som inte är irrationell utan högst befogad, skulle jag vilja tillägga. Inget blir bättre av att lägga locket på.

Oavsett hur välgrundad folkets oro är, är det därför en bra idé att vädra den. Så vad oroar då det svenska folket, på riktigt? Institutet för samhälle, opinion och medier genomför varje år en opinionsundersökning om just detta. Resultatet av årets mätning kom häromdagen.

Topp fem-listan lyder som följer: Förändringar i jordens klimat – 49 procent. Ökad antibiotikaresistens – 49 procent. Terrorism – 48 procent. Miljöförstöring – 47 procent. Ökad främlingsfientlighet – 45 procent.

På sjätte plats, med 37 procent, hamnade oron över det ökade antalet flyktingar – vilket inte nödvändigtvis är detsamma som att vilja att flyktingar ska behandlas som ett hot och en andra klassens människor.

Om de som sätter den politiska dagordningen faktiskt vill ta folks oro på allvar borde de därför framför allt diskutera klimathotet, antibiotikaresistensen, terrorismen, rasismen och integrationen. Att i stället spela på rädsla och hat mot invandrare är ovärdigt, hur imponerande många fejkkonton som än jublar gehör.

Och, värst av allt: Det får verkliga konsekvenser för en grupp människor som bara har det gemensamt att de har mörk hy och fötts i ett annat land än det som nu är vårt gemensamma.

Mer läsning

Annons