Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liberalen som islamiserade sig för kärlekens skull är aktuell med ny podcast

Annons

De är författare, debattörer och understundom även provokatörer. Fredrik Segerfeldt, Johan Norberg och den för läsarna välbekante krönikören Mattias Svensson är några av landets mer namnkunniga klassiska liberaler.

Trion väljer kompromisslösheten när andra vacklar. Ofta i blåsväder, men aldrig med kappan vänd efter vinden.

Fredrik Segerfeldt, islamiserad och klassisk liberal. Foto: Frida Norberg

Nu är Segerfeldt, Norberg och Svensson aktuella med en podden The Usual Suspects. Projektet har karaktäriserats som en nyliberal efterfest, och beskrivningen är träffande.

The Usual Suspects-podden är underhållande att lyssna på samtidigt som diskussionerna ger relevanta perspektiv på aktuella frågor. I det senaste avsnittet avhandlas bland annat den svenska tryckfriheten, Olof Palmes största insats för liberalismen och den fortsatt brännbara flyktingfrågan.

Johan Norberg, liberal debattör och författare.

Fredrik Segerfeldt berättar även om hur den reglerade invandringen i Sverige och ofriheten i Nordafrika har påverkat honom på det personliga planet. Segerfeldt, som nyligen gifte sig med en marockansk kvinna, berättar att han inte kunde hyra en lägenhet med sin partner därför att de var ogifta. Samtidigt fick partnern inte gifta sig med en man som inte var muslim. Lösningen blev att konvertera till islam, konstaterar Segerfeldt närmast i förbigående.

"Attention alla troll, attention alla troll", hörs Mattias Svensson skämta och samtalet avbryts av muntra skratt – som på en riktig nyliberal efterfest.

Huruvida ordet konvertera är rätt eller inte går dock att diskutera, eftersom åtgärden inte innebär något reellt byte av trosuppfattning utan endast är ett sätt att komma runt reglerna i ett land där religionsfriheten är starkt beskuren. Segerfeldt valde att ta det muslimska namnet Karim i en marockansk kontext, men han är samme ateist och motståndare till den svenska välfärdsstaten som tidigare. Det framkommer med all önskvärd tydlighet i podden.

Socialdemokratin och regleringen av arbetsmarknaden lever med andra ord fortsatt farligt. Och vad själva festen beträffar lär den fortgå i åtminstone ett par avsnitt till. Den som uteblir kommer garanterat att missa något.

Mer läsning

Annons