Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Levande döda

Annons

Högsta domstolen i USA har nu sagt att staten Oregons lag om dödshjälp är laglig. USA:s justitieminister försökte få lagen ogiltigförklarad.

Oregon antog "Lagen om en värdig död" år 1997 och hittills har 250 personer använt sig av lagen. För att på laglig väg kunna ta sitt liv krävs att två läkare kommer fram till samma slutsats. Den sjuke ska ha högst sex månader kvar att leva och man är noga med att påpeka att det rör sig om dödshjälp i livets slutskede.

Högsta domstolens beslut betraktas som ett stort bakslag för Bushadministrationen där konservativa kristna grupper varit påtryckare.

I Sverige poppar frågan om aktiv dödshjälp upp med jämna mellanrum. Något parti har emellertid inte tagit sig an problemet och driver inte frågan.

Kanske blir det fart på debatten från och med söndag då SVT2 visar Tom Alandhs dokumentär Jocke hette Sussis man. Efter filmen följer ett samtal om dödshjälp.

I Sverige finns föreningen Rätten till vår död, som enda sammanslutning för människor som anser att det är inhumant att låta människor leva mot sin vilja där handikapp gör att den sjuke inte på egen hand kan avsluta sina dagar.

Vad tycker våra folkvalda i Dalarna i denna fråga? Skicka gärna synpunkter till pol.red@daltid.se(KRB)

Mer läsning

Annons