Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leksand och Gagnef - centerfästen som består!

Annons

Jag har svårt att inse vad som kan få maktbalansen att rubbas i Leksand och Gagnef. Två dagar före valet förefaller allt bäddat för fortsatt borgerligt styre, där centern sätter en särskild prägel på politiken.

Det gäller framför allt i Leksand där partiet har 19 av av totalt 49 platser i fullmäktige! Tillsammans med övriga borgerliga partier kan kommunalrådet Bo Pettersson, c, ställa och styra som han i stort sett önskar. Socialdemokraterna upplever dessutom styrningen i Leksand så i takt med egna värderingar att det sällan blir konfrontation. I Leksand är det vänstern som står för den bitska kritiken, men med fem mandat blir vänsterkritiken ofta ett slag i luften. Men det är ändå inte omöjligt att vänsterns kritik av kommunledningen kan locka över unga väljare från socialdemokraterna till vänstern. Men helhetsbilden är glasklar; Bo Pettersson sitter i orubbat bo efter söndagsvalet.

I Gagnef är kommunalvalet lite intressantare eftersom både centern och socialdemokraterna lanserar nya kommunalrådskandidater. Centern matchar företagaren Anders Ahlgren mot en socialdemokratisk duo, Carina Tibbling och Bo Lindevall.

Jag tror för egen del att kampen blir ojämn. Socialdemokraterna har knappt bedrivit någon valrörelse på det lokala planet, förutom presentationen av kommunalrådskandidaterna. Dessutom tycker jag att socialdemokraterna borde ha dragit samma slutsats som centern när det gäller systemet med två kommunalråd på deltid.

Trots att socialdemokraterna är största partiet i Gagnef (14 platser mot centerns 12 i fullmäktige), andas det socialdemokratiska valupplägget uppgivenhet inför möjligheten att ta över den politiska makten. Samtidigt som centern i sitt valmanifest kan presentera många unga människor från olika delar av kommunen som är villiga att ta på sig politiska uppdrag.

Det faktum att det är jämnt mellan blocken efter valet för fyra år sedan (21-20) ska naturligtvis inte underskattas. Men jag tycker det mesta lutar åt att de borgerliga totalt får ett ökat väljarstöd. En oklarhet utgör det faktum att miljöpartiet inte har någon lista i kommunalvalet. Det är svårt att avgöra hur partiets sympatisörer agerar lokalt under dessa förutsättningar.

Folkpartiet kan sannolikt få en "Leijonborg-effekt", men drar knappast röster från vänsterblocket. Folkpartiet tar nya röstandelar från kristdemokrater och moderater.

Vänstern ställer upp med en del nya kandidater som kan få betydelse för väljare som står och väljer mellan s, v och mp.

Mitt klara stalltips blir under alla förhållanden att Anders Ahlgren tar över kommunalrådsposten som ett resultat av valet i Gagnef.

Kanske är det rentav också ett socialdemokratiskt önskemål att den blivande folkpensionären Bo Lindevall får några år på sig att skola in den orutinerade Carina Tibbling i den kommunalpolitiska hetluften?

ANONYMUS

Mer läsning

Annons