Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leksand har statsministerns öra

Annons

Några minuter senare fick vi statsministerns ord på att idrott på elitnivå också är bra för den kommunala ekonomin!

Säkert retar det en del socialdemokratiska kommunpolitiker i Dalarna att statsminister Göran Persson valt att besöka en centerstyrd kommun i sin tidiga valturné till Dalarna. Men Perssons valstrateger och hockeyintresserade statssekreterare vill att den just nu framgångsrike Persson ska synas hos andra framgångsrika.

Alltså var Leksand ett medvetet val. Den här gången fick Smedjebacken, Ludvika, Avesta, Borlänge och ett par andra socialdemokratiskt styrda dalakommuner stå tillbaka.

För Leksands kommun och det återupprättade elithockeylaget blev tisdagen efter pingst en höjdardag. Sveriges statsminister kom personligen för att gratulera till den "närmast sanslösa framgången att ta sig upp till eliten igen på ett år".

Jonas Bergqvist och den övriga hockeyledningen fick också slicka i sig statsministerns beröm över att återkomsten till elithockeyn skett på ett sätt som liknar en folkrörelse när den är som bäst!

När Jonas Bergqvist och sportchef Anders "Masken" Karlsson tog med statsministern till hockeylagets träningspass i sporthallen blev Göran Persson lite förlägen. Han kände ju inte en enda av Leksands nuvarande hockeylirare. Det var som om Persson trodde att Ulf Weinstock, Dan Söderström och Dan Labraaten fortfarande var aktiva. Men hockeyspelares karriärer är oftast kortare än politikernas.

Göran Persson var på ett strålande humör när han kom till Leksand. Tacka ledningen hos Clas Ohlsons i Insjön för det! Det var nämligen hos postorderföretaget den här dagen hade inletts. Statsministern myste när han berättade om alla danskar som upptäckt den nya attraktionen i Malmö - Clas Ohlson-butiken. Och han sken med hela ansiktet när han berättade om företagets utbyggnadsplaner och de nya jobb som därmed kommer att skapas. Både i dalarna och annorstädes.

Det var i den sinnesstämningen statsministern lyssnade till föredragningen om att ishallen i Leksand borde utvecklas till en evenemangsarena för hela Dalarna. Statsministerns nickade instämmande, men någon sådan huvudrörelse kunde inte noteras från socialdemokraternas länsöverhuvud, Peter Hultqvist, kommunalråd i Borlänge, värd för Perssons dagsresa till Dalarna.

Så drog Göran Persson vidare till väntande studenter vid högskolan i Borlänge. Socialdemokraternas valturné i Leksand var avslutad.

Eller var det centern som hållit valupptakt i Leksand?

Mer läsning

Annons