Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lekplats även för handikappade barn?

Annons

År 2010 ska det offentliga rummet vara tillgängligt för personer med olika funktionshinder. Detta gäller även barnens rätt till en lekplats, till en utemiljö där alla barn kan umgås.

20 procent av alla Sveriges barn har någon långvarig sjukdom eller något funktionshinder. Det betyder vart femte barn, eller 223000 barn mellan 2 och 17 år. Av dessa är cirka 7000 rörelsehindrade och cirka 2000 synskadade.

Inlägget Barn med olika funktionshinder är barn med samma glädje för lek som alla andra barn. Det är bara den egna förmågan som fattas. Dessa barns möjlighet till lekmöten går att stimulera genom miljöns utformning, ganska ofta med mycket enkla åtgärder, och kan naturligtvis fungera lika bra för barn utan funktionshinder.

Mycket små förändringar kan vara skillnaden mellan utestängande och välkomnande, och målet för handikappolitiken när det gäller barn med speciella krav på anpassning är att de ska kunna leka utomhus tillsammans med andra barn.

Tyvärr glöms barn med funktionshinder ofta bort i kommunernas planering. Var i Dalarna finns de goda exemplen?

I dagens läge när de flesta av våra yngre barn går i någon form av kommunal eller privat barnomsorg/förskola, har förskolegården blivit en viktig del av deras dagliga uterum.

Barn som har funktionshinder har av praktiska skäl inte så stora möjligheter till spontan lekkontakt med andra barn. En upphöjd sandlåda där barnet kan sitta i sin rullstol vid sandlådebordet samtidigt som en kompis kan stå eller sitta på en bänk intill och leka, är ett exempel på en enkel och billig åtgärd.

Det finns i dag en hel del andra anpassade lekredskap, till exempel kompisgungan att ligga i (kallas fågelboet av barnen), det lutande planet för den som behöver ligga på mage, klätterställningar där även rullstolsburna kan inbjudas.

Allt behöver dock inte kosta extra pengar. Varför inte måla grinden till lekområdet i en kontrasterande färg, så att även ett barn med synnedsättning kan se var ingången är?

En grupp som lätt glöms bort är de allergiska barnen. Här gäller det att tänka på valet av växter i anslutning till lekplatsen. Måste man plantera björk som orsakar så mycket besvär för en allergiker?

En självklarhet i sammanhanget är att det finns en handikapparkering, och att det är lätt att ta sig in på lekplatsen, men självklarheter glöms också bort ibland tyvärr

Ska man då göra allt tillgängligt på några få lekplatser eller hellre lite på varje? Ja, det får stå för varje kommun att själv besvara.

Planeringen och förbättringarna kan ofta ta lång tid. Därför är det viktigt att vi kommer igång med detta viktiga arbete för alla våra barns bästa.

IRMA RÖNNBÄCK BOR I MOCKFJÄRD OCH ÄR MODERAT KOMMUN- OCH LANDSTINGSPOLITIKER MED SÄRSKILT INTRESSE FÖR HANDIKAPPFRÅGOR

Mer läsning

Annons