Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lekar och nötter

Annons

Förra veckans spalt avslutade jag med en fråga. Jag undrade vem som fällt följande uttalande:

"Mycket av världens elände är resultatet av i demokratisk ordning fattade beslut".

Det visade sig vara en svår nöt att knäcka. Ingen gissade på Olof Palme som var rätt svar. Winston Churchill var annars det vanligaste förslaget.

Men visst hade Palme rätt. Problemet vid allt beslutsfattande är ju att göra rätt analys inför framtiden. Blir då analysen bättre om hela folket får bestämma jämfört med regering och riksdag?

Nej. Det tror inte jag. Den enskilde medborgaren röstar ju vanligen utifrån det som är bäst för vederbörande. Ett utmärkt exempel är folkomröstningen om högertrafik som gjordes 1955.

Resultatet kanske inte kan hänföras till "världens elände" men omläggningen till högertrafik försinkades och kostade onödigt mycket mer än den skulle ha gjort 1955 då antalet bilar var betydligt färre än 1967 då det var dags att strunta i folkets vilja.

Nu i juletid är det fritt fram för lekar. Charader och sällskapsspel hör julen till liksom att knäcka nötter. Här på ledarsidan ska vi också ägna oss åt nötter i stil med Palmenöten. Det blir en snabbtävling över fem dagar där svarsmöjligheten bara sker via e-post.

Därmed hoppas jag att alla läsare får en trivsam och behaglig jul, och ta väl vara på den sista veckan av 2005.

KARIN ROSENCRANTZ BERGDAHL SYNPUNKTER? E-POSTA TILL KARIN.ROSENCRANTZ@DALTID.SE

Mer läsning

Annons